MENIU

Exporturile Chinei, cel mai mare avans din ultimul an și jumătate în august

China a raportat o creștere de 9,5% a exporturilor în august

China, a doua economie mondială, a raportat o creștere de 9,5% a exporturilor în august față de aceeași perioadă a anului trecut. Acesta este cel mai rapid ritm de creştere din martie 2019, depășind estimările analiștilor, de 7,1%. 

În ultimele trei luni, exporturile Chinei, sprijinite de livrările record de echipamente medicale şi de cererea robustă pentru produse electronice, au crescut constant, eclipsând declinul importurilor. În iulie, avansul a fost de 7,2%. 

În privința importurilor, acestea au scăzut cu 2,1% în august și cu 1,4% în luna precedentă.  Astfel, luna trecută, China a raportat un excedent comercial de 58,93 miliarde de dolari, în timp ce analiştii se aşteptau la un plus de 50,5 miliarde de dolari. În iulie, excedentul comercial a fost de 62,33 miliarde de dolari.

Pe relația cu SUA, excedentul comercial al Chinei s-a adâncit la 34,24 miliarde de dolari în august, de la 32,46 miliarde în iulie, în contextul escaladării tensiunilor dintre primele economii ale lumii.

Performanţele statului asiatic în domeniul exporturilor nu au fost atât de sever afectate de încetinirea economiei globale cum estimau analiştii, însă declinul neaşteptat al importurilor sugerează o cerere internă mai redusă, notează Agerpres.

Mai multe articole despre:
china exporturi august