MENIU

TRAGEDIE în Afganistan - cel puțin 30 de MORȚI și 60 de RĂNIȚI după explozia unei mașini-capcană - VIDEO

Explozie URIAȘĂ în Afganistan - cel puțin 30 de MORȚI și 60 de RĂNIȚI Foto: Twitter.com
Explozie URIAȘĂ în Afganistan - cel puțin 30 de MORȚI și 60 de RĂNIȚI Foto: Twitter.com
Explozie URIAȘĂ în Afganistan - cel puțin 30 de MORȚI și 60 de RĂNIȚI Foto: Twitter.com
Explozie URIAȘĂ în Afganistan - cel puțin 30 de MORȚI și 60 de RĂNIȚI Foto: Twitter.com

Explozie uriașă în Afganistan! Cel puțin 30 de oameni au fost uciși vineri seară după ce o mașină-capcană a explodat în estul Afganistanului, în apropiere de Kabul. Au fost răniți cel puțin 60 de oameni în provincia Logar. Autoritățile anunță că este posibil ca bilanțul morților să crească. Atacul are loc exact înainte cu o zi înaintea începerii oficiale a retragerii trupelor aliate NATO. 

Explozia mașinii capcană s-a produs la ora locală 19.00, în Pul-a Alam, capitala provinciei Logar, în apropierea unui spital, a declarat guvernatorul provinciei, Hasibullah Stanekzai, transmit agențiile internaționale de presă.

Stanekzai a mai spus că bomba a vizat o pensiune din oraș în care locuiau zeci de oameni - inclusiv studenți.

Dintre cei răniți, 40 au fost transportați la spital, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, potrivit DailyMail.co.uk.

Imagini postate pe rețelele sociale arată distrugerile provocate în spitalul lângă care s-a produs explozia. 

Au început și căutările pentru a-i găsi pe posibilii supraviețuitori.

Încă nu se știe cine este este responsabil pentru atac.

Atentatul cu mașină-capcană a avut loc înaintea începerii retragerii NATO din Afganistan. Aliaţii din cadrul NATO au anunţat că forțele militare angajate în misiunea din Afganistan se vor retrage începând de la 1 mai 2021, operațiune ce va dura câteva luni, până în luna septembrie 2021, înainte de data 11 septembrie, când se împlinesc 20 de ani de la atentatele teroriste din 2001, asupra turnurilor gemene din New York și a Pentagonului, în Washington. 

Ţările cele mai angajate în Afganistan sunt SUA, Germania, Turcia, Regatul Unit şi Italia. Acestor cinci ţări le revin 6.000 din cei 9.592 de soldaţi angajaţi de 36 de state membre ale NATO şi parteneri precum Ucraina (10 soldaţi) în operaţiunea NATO „Resolute Support”. 

România are, în prezent, 755 de militari în Afganistan care participă la misiunea NATO. Țara noastră participă la misiunile NATO din Afganistan de peste 18 ani, din 2002. În această perioadă au căzut la datorie 27 de militari români și alți peste 100 au fost răniți.

Oficialii NATO avertizau, la jumătatea lunii aprilie, că „orice atac al talibanilor în timpul retragerii va face obiectul unui răspuns puternic”.

Retragerea militarilor NATO aliați, inclusiv români, prticipanți la misiunea „Resolute Support” a început deja, soldații fiind extraşi în această perioadă din fieful talibanilor sub protecţia avioanelor de luptă americane.

Mai multe articole despre:
explozie afganistan