MENIU

Explozie de cazuri Covid-19 în Israel, la 5 zile după reinstituirea carantinei naționale

Explozie de cazuri Covid-19 în Israel

Autoritățile din Israel au raportat, miercuri, 6.861 de cazuri zilnice de infectare cu Sars-Cov-2, nivel record. De vineri, țara a reimpus carantina națională, pentru trei săptămâni, devenind prima din lume care ia această decizie.  

Recordul precedent al cazurilor zilnice a fost consemnat săptămâna trecută, când s-au înregistrat 5.533 de cazuri. Rata de pozitivare este de 11,6%. 

Vineri, în ajunul Anului Nou Evreiesc, autoritățile au decis reimpunerea carantinei naționale pentru trei săptămâni. Mulți israelieni au găsit însă căi de a ocoli regulile, unii sărbătorind cu o noapte mai devreme împreună cu familiile lărgite, alţii luând cine festive cu prieteni sau rude care locuiesc în apropiere, notează Agerpres. 

Potrivit noilor restricții, israelienii nu au voie să se îndepărteze mai mult de un km de casă, cu excepţia navetei la serviciu, a cumpărăturilor pentru lucruri esenţiale şi a plimbărilor în aer liber pentru exerciţii. Adunările sociale sunt limitate la cel mult zece persoane în interior şi la 20 în exterior. Hotelurile, mall-urile, saloanele de înfrumuseţare, centrele de relaxare, sălile de sport și piscinele și-au suspendat activitatea. 

Israel este prima țară din lume care a reimpus carantina națională din cauza exploziei cazurilor de Covid-19.

Prima carantină a fost impusă în țară la sfârşitul lunii martie şi a fost ridicată în mai, când numărul cazurilor zilnice era de aproximativ 20. Ulterior, liderii israelieni au admis că au renunțat prea devreme la restricțiile dure de teamă ca daunele economice să nu fie mult prea mari. Modul în care a fost gestionată criza până acum a scos mii de oameni în stradă. Bilanțul din țara cu o populație de nouă milioane de locuitori depășește 200.000 de cazuri Covid-19 și 1.316 decese. 

 

Mai multe articole despre:
israel covid-19 carantina nationala