MENIU

Cinci români morți în explozia devastatoare din Cehia. Iohannis, mesaj după miezul nopții

Români, morți în explozia devastatoare din Cehia
<p>Rom&acirc;ni, victime ale exploziei ucigașe din Cehia</p>
<p>Rom&acirc;ni, victime ale exploziei ucigașe din Cehia</p>
<p>Rom&acirc;ni, victime ale exploziei ucigașe din Cehia</p>
<p>Rom&acirc;ni, victime ale exploziei ucigașe din Cehia</p>

O explozie puternică a avut loc la o uzină petrochimică din Cehia în cursul zilei de joi. Cinci dintre cei şase oameni morţi sunt români.

UPDATE 8.00: Potrivit informațiilor obținute de Ambasada României la Praga, încă două dintre victimele exploziei au fost identificate ca fiind cetățeni români.

Astfel, numărul cetățenilor români decedați în urma tragicului eveniment a urcat la cinci în acest moment.

Ancheta declanșată de autoritățile cehe este în curs de desfășurare.

Echipa consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Praga a vizitat și unitățile medicale în care au fost internate persoanele rănite pentru a se asigura că printre acestea nu sunt și cetățeni români.

Misiunea diplomatică a întreprins demersurile necesare în vederea identificării și notificării familiilor celorlalți doi cetățeni români decedați.

MAE își exprimă profunda compasiune pentru tragicele pierderi de vieți omenești și transmite sincere condoleanțe familiilor îndoliate.

Ambasada României în Republica Cehă monitorizează cu prioritate situația și menține în permanență legătura cu autoritățile locale, fiind pregătită să acorde asistență consulară, inclusiv pentru repatrierea trupurilor neînsuflețite.

Trei români și-au pierdut viața  în urma exploziei devastatoare care a avut loc joi în localitatea Kralupy nad Vltavou, situată la 16 km de Praga. Informația a fost confirmată de Ministerul român de Externe.

Aflat la Bruxelles, la summit-ul UE, Klaus Iohannis a anunțat primul că "cetățeni români au căzut victime ale accidentului" din Cehia, fără a preciza numărul acestora. Președintele a transmis condoleanțe familiilor.

La momentul producerii exploziei, presa internațională a transmis că sunt 6 persoane decedate și două rănite. Din păcate, jumătate dintre morți sunt cetățeni români, cel mai probabil aflați la muncă în uzina din Cehia.

"Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a aflat cu tristețe despre accidentul produs joi, 22 martie a.c., la o uzină chimică din Cehia, în urma căruia și-au pierdut viața mai multe persoane, iar altele au fost rănite. Președintele Klaus Iohannis își exprimă profundul regret că cetățeni români au căzut victime ale acestui accident. Președintele României transmite condoleanțe și este alături de familiile îndurerate ale tuturor celor care și-au pierdut viața în acest tragic accident și urează însănătoșire grabnică celor răniți.

Președintele Klaus Iohannis a solicitat autorităților române să întreprindă de urgență toate demersurile necesare pentru ca familiile victimelor cetățeni români să primească asistența de care au nevoie", se spune în comunicatul președinției.

Potrivit lui Petr Holecek, primarul oraşului unde se află uzina, se pare că o substanţă încă necunoscută a provocat explozia. Acesta a mai declarat că nu există niciun pericol pentru oraş.

Explozia s-a produs la rafinăria Unipetrol, unul dintre cei mai mari distribuitori de petrol și producători de plastic din Cehia, potrivit BBC.

Mai multe articole despre:
Cehia uzină cehia explozie cehia