MENIU

Expert energie: „Nu se poate reglementa piața de la 1 aprilie. Producția e vândută deja, nu se mai poate face nimic”

Foto arhivă Profimedia

Expertul în energie Dumitru Chisăliță a susține că sunt șanse minime ca de la 1 aprilie să fie reglementată piața de energie din România. Asta pentru că producătorii au vândut energia pe mai mulți ani, în avans, iar contractele nu mai pot fi date înapoi.

„Stabilirea tarifului la 0,31 de bani pentru cei care consumă doar 300 d emetri cubi de gaz pe lună face ca cel puțin 70% din consumatori să nu beneficieze de o plafonare. La data de 1 aprilie ne întorcem la prețurile din contract. Această creștere de preț pe energie e de 70%, iar pentru aprilie va depăși 100%. Aceste tarife vor reveni în facturile românilor. Vom merge cu acel preț cel puțin un an de zile, cât durează derularea unui contract. Am putea să discutăm de situații deosebite cu elemente de reglementare a pieței pentru a se lua niște măsuri. Reglementarea trebuie să aibă și alte premize. Degeaba plafonez prețurile, dacă eu export și nu dau gaz la tarife competitive în țară.

Nu cred că de la 1 aprilie se poate face o reglementare, pentru că producătorii și-au vândut energia pe mai mulți ani, iar aceste contracte nu mai pot fi date inapoi.

Până la toamnă trebuie să vedem (ce se va întâmpla), pentru că şi pe parcursul verii există nişte facturi, chiar dacă ele sunt puţin mai mici decât cele din iarnă. Din analizele noastre dacă nu se face nimic consumatorii casnici se vor confrunta în aprilie cu creşteri de preţ de 100-120% faţă de preţurile pe care le aveau anul trecut. Adică este o certitudine spre care ne îndreptăm. Este o chestiune spre care trebuie să ne concentrăm, dar într-o manieră constructivă şi ţinând seama de ce se poate face cu adevărat şi cum se poate face cu adevărat astfel încât măsura să funcţioneze. Plafonarea preţurilor, care pare soluţia miraculoasă, ar fi avut o şansă dacă s-ar fi făcut în luna septembrie 2021. Acum şansa de a plafona preţul este foarte redusă pentru că trebuie să avem în vedere că majoritatea producătorilor şi-au încheiat contracte de vânzare de gaze naturale pe 1 sau mai mulţi ani, adică gazul natural şi energia electrică este deja vândută, ca atare nu poţi să plafonezi decât ce nu s-a vândut, adică o cantitate foarte mică”, a declarat Chisăliță.