MENIU

Experiment uluitor: oamenii care privesc opere de artă sunt mai sănătoşi

Arta e sănătate curată

Un experiment ştiinţific derulat în Italia are o concluzie total neaşteptată: contemplarea unor mari opere de artă este benefică pentru sănătatea privitorului. Cum e posibil aşa ceva?

Se pare că adâncirea într-un anumit tip de operă de artă este benefică nu doar pentru minte şi suflet, ci inclusiv pentru chimia organismului.

Un experiment neobişnuit care a avut loc în regiunea Piemont din nordul Italiei a demonstrat că expunerea la opere de artă modifică nivelul de cortizon din organism.

Studiul realizat de medicii italieni a implicat 100 de voluntari care au admirat timp de două ore bazilica Vicoforte de lângă localitatea Cuneo.

Medicii au luat probe din saliva voluntarilor atât la începutul experimentului, cât şi la final. Au măsurat nivelul de cortizon, acel hormon produs în condiţii de stres şi care are efecte negative asupra organismului.

Concluzia? După două ore de delectare cu arta, organismul este mult mai bine pregătit cel puţin din perspectiva sistemului imunitar, potrivit The Telegraph.

Mai multe articole despre:
opere de artă operă de artă