MENIU

Există jocuri care promit că dezvoltă inteligența. Cercetătorii au verificat dacă e adevărat

Probabil că ai văzut și tu celebrelele anunțuri cu jocuri care promit să te facă mai inteligent după câteva utilizări. În acest sens, specialiștii au efectuat mai multe studii pentru a stabili dacă aceste jocuri au vreun impact asupra creierului.

Două dintre aceste studii au fost publicate în 2014, la o lună distanță unul față de celelalt, fiind realizate de cercetători diferiți. Însă, concluziile la care au ajuns experții cu privire la eficiența jocurilor e antrenare a creierului sunt total diferite.

Astfel, un studiu arată că „există puține dovezi că jucarea de jocuri pentru creier ar îmbunătăți abilitățile cognitive latente sau că ar permite cuiva să navigheze mai bine tărâmul complex al vieții de zi cu zi", pe când celălalt că „un corp de dovezi substanțial și aflat în creștere arată că anumite exerciții de antrenare cognitivă pot îmbunătăți semnificativ funcția cognitivă, inclusiv în moduri care sunt aplicabile la viața de zi cu zi".

Pentru a clarifica situația, alți cercetători au analizat problema în cadrul unui studiu realizat în 2016, iar concluzia la care au ajuns cercetătorii este că: „programul de training pentru creier de la Lumos Labs – care promitea performanțe îmbunătățite la școală și la muncă, plus protecție împotriva Alzheimerului și simptomelor de ADHD – nu avea o bază reală".

Așadar, dacă nici cercetătorii nu se pot pune de acord cu privire la eficiența joculețelor de antrenare a creierului, atunci ce ar mai trebui să înțeleagă oamenii? Cercetătorul Walter Boot de la Florida State University's Institute for Successful Longevity crede că, în baza studiilor efectuate de el și colegii săi, răspunsul poate fi ori „nu se știe", ori „nu".

„Dacă vrei să îți îmbunătățești performanța cu privire la o sarcină care este importantă pentru tine, caută să practici acea sarcină", a zis Boot. „Jucarea de joculețe pentru creier s-ar putea să te facă bun doar la jucarea de joculețe pentru creier".

Sursa

Mai multe articole despre:
Jocuri creier inteligenţă