MENIU

EximBank semnează un Acord de Cooperare Financiară cu China Eximbank

EximBank semnează un Acord de Cooperare Financiară cu China Eximbank

EximBank România a semnat astăzi un Acord de Cooperare Financiară cu China Eximbank care stabilește cadrul general de cooperare între cele două instituții pentru stimularea investițiilor chineze în România, potrivit unui comunicat al băncii româneşti.

”Semnarea acestui acord reprezintă încă un pas spre concretizarea discuțiilor purtate în cadrul Forumului Economic și Comercial China – Europa Centrală și de Est, care s-a desfășurat la București la finele anului trecut. Urmăm astfel cadrul strategic stabilit de Guvern, care fixează coordonatele și obiectivele macroeconomice și care oferă posibilitatea tuturor instituțiilor implicate să  participe la efortul de stimulare a creșterii economiei naționale. Beneficiind de acest context favorabil și având în vedere potențialul uriaș de dezvoltare al relațiilor economice dintre România și China, ne exprimăm deplina convingere în posibilitatea obținerii unor rezultate satisfăcătoare, vizibile pe termen mediu și lung”, a spus Traian Halalai, președintele EximBank cu ocazia semnării acordului de cooperare.

El a menționat că, atât EximBank România, cât şi China Eximbank dispun de o gamă diversificată de produse şi servicii specifice de susţinere a exportului şi investiţiilor în străinătate, deplin armonizate cu bunele practici şi reglementările internaţionale.

Acordul are drept scop stabilirea și dezvoltarea unei relații de cooperare pe termen lung pentru promovarea investițiilor chineze în România, în special pentru proiecte din domeniul energiei și infrastructurii situate în România pe care companiile chineze să le dezvolte sau în care să investească.

În cadrul vizitei de lucru pe care delegația EximBank o efectuează la Beijing vor mai avea loc întâlniri cu oficiali ai China Development Bank și ai China Export and Credit Insurance Corporation Sinosure, specializată în acordarea de asigurări pentru creditele de export.

”Vom avea o rundă de discuții și cu reprezentanţii Ambasadei României la Beijing pentru identificarea modalităţilor de susţinere a companiilor româneşti în relaţia cu parteneri din China. Ne-am propus să dinamizăm și relația cu atașații/consilierii economici din ambasade care sunt un activ foarte valoros pe care îl putem– în sensul bun al cuvântului – pentru consolidarea prezenței companiilor românești pe piețele externe. Aceștia au capacitatea de a furniza informații relevante pentru companiile românești, iar EximBank acționează în mod constant pentru facilitarea dialogului cu mediul de afaceri și transferarea către  acesta a elementelor de context de care este nevoie în fundamentarea deciziilor de business”, a mai spus Traian Halalai.

El a adăugat că, în contextul în care exportatorii românii doresc să diversifice destinațiile de export, piața chineză reprezintă o alternativă, oferind oportunități extraordinare. Având suportul EximBank, firmele românești pot reduce din deficitul comercial, paleta produselor ce pot fi livrate pe piața chineză putând excede aria celor agroalimentare, mergând către zonele de nișă cum ar fi produsele de înaltă tehnologie şi software. EximBank are în portofoliu clienți care au intrat pe această piață și va continua să ofere suport pentru dezvoltarea acestui segment.

EximBank România este o instituție specializată, care, prin instrumente specifice, susține dezvoltarea mediului de afaceri românesc și eforturile de deschidere ale exportatorilor români către piețele externe, asumându-și un rol activ în implementarea politicilor economice.

Banca a acționat în mod constant pentru a încuraja reprezentanții mediului de afaceri din România să abordeze și piețele non europene, în special cele care în trecut reprezentau relații comerciale tradiționale ale țării noastre, China fiind un exemplu relevant în acest sens.

În acest context, reprezentanții EximBank au participat constant alături de reprezentanți ai ministerelor de resort la întâlnirile oficiale organizate pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre România și China.

Acest lucru a permis formalizarea relaţiilor de cooperare între principalele instituţii financiare cu capital de stat din cele două ţări, al căror mandat constă în susţinerea tranzacţiilor internaţionale şi a proiectelor prioritare pentru dezvoltarea economiilor naţionale.

Un prim pas l-a constituit semnarea în 2004 a unui  acord-cadru de cooperare între EximBank România şi China Eximbank care a permis deschiderea unui canal transparent de comunicare în favoarea companiilor româneşti şi chineze care doresc să iniţieze relaţii de afaceri.

Pentru susţinerea cu succes a tranzacţiilor bilaterale, în același an, EximBank România a stabilit un parteneriat cadru şi cu Agenţia de Asigurare a Exportului din China, China Export and Credit Insurance Corporation Sinosure, (2004) instituţie similară în domeniul asigurării creditelor de export şi a investiţiilor în străinătate.

De asemenea, EximBank România a încheiat, în 2007, un acord-cadru de cooperare și cu China Development Bank care a reprezentat un pas important pentru identificarea de soluţii financiare complexe, adaptate specificului proiectelor derulate de regulă în parteneriat public-privat.