MENIU

Culisele Statului Paralel: Cum s-a împotmolit dosarul de evaziune fiscală în care apărea și numele lui Dan Vîlceanu

Florin Cîțu si Dan Vîlceanu (Inquam)

După dezvăluirea-bombă din emisiunea Culisele statului paralel, prezentarea documentul care dovedește că Inspectia Fiscala a considerat că familia lui Dan Vîlceanu a încălcat legea, invitatul permanent al emisiiunii, Dorin Iacob, a relatat și drumul sinuos al dosarului, care de la potențial caz de megacorupție la CE Oltenia a ajuns să fie "îngropat" într-un sertar.  

Dorin Iacob a prezentat, în exclusivitate la Realitatea Plus, cum a fost posibil ca timp de ani și ani dosarul care-l viza atât pe actualul ministru de Finanțe, cât și pe familia sa, să se plimbe intre instanțe, parchete și instituții de control, fără niciun rezultat. 

"Apare un control antifraudă în 2017 la firma familiei Vîlceanu, un control încrucișat, care vizase și firme din alte județe și vizează perioada 2012 - 2016. Domnia sa (D. Vîlceanu -N.R.)  completează acolo, de mână, că nu este adevărat, că este o făcătură, să nu uităm că la vremea respectivă era acționar și director.

În mod inexplicabil, sau poate explicabil, dar nu am găsit noi, acest document, deși trebuia trimis către un parchet, se tergiversează, trec câteva luni bune, suntem în 2018, să nu uită că era la putere PSD, dar totuși se tergiversează, se întâmplă ceva ciudat acolo. În cele din urmă, documentul ajunge la Inspecția Fiscală, unde, de obicei, un document de felul ăsta se cam mătrășește. Dar IF este pusă în situația să confirme actele din procesul verbal, ba chiar să-l completeze și să găsească o mai bună încadrare juridică, după care îl trimit la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj. 

Acolo se constantă că este implicat un domn, Dan Vîlceanu, care între timp devenise senator, așa că dosarul se trimite, în mod normal, la DIICOT, unde stă la procurorul Dragoș Cojocariu, iar acest domn se pare că ține dosarul până prin februarie 2021. Inițial, cei care au avut implicații în dosar și îl știu, afirmă acest magistrat chiar voia să-și facă meseria și chiar era furios din cauza presiunilor care se făceau, mai ales începând cu anul 2020, dar până la urmă, presupun eu, din cauza presiunilor, pentru că înțeleg că și soția sa este magistrat la Înalta Curte sau la CSM, a decis să renunțe.

Așa se face o disjungere, un artificiu, nu șțiu cum se explică prin lege, nu există însă un document al Parchetului, cum că n-ar fi nevoie, că la evaziune e de vină doar administratorul, adică mama lui D.Vîlceanu. În urma acestui artificiu, se retrimite la Parchetul Dolj și stă în lucrarea la o doamnă procuror, Daniela Morsoi, e la dânsa, dar nu se întâmplă nimic. 

Cei din Inspecția Fiscală au spus că trebuie să extindă ancheta, dar nu s-a aprobat de la nivel superior, noi vorbim doar de ce s-a constatat, de un vârf al aisbergului descoperit la un control limitat, nu la unul extins, despre asta vorbim, domnule ministru al Finanțelor și domnule premier," a relatat Dorin Iacob, invitat permanent al emisiunii Culisele Statului Paralel.