MENIU

Excepția de la reguli. În plină pandemie, ÎPS Teodosie ordonă adunarea, în „interes profesional”, la Peștera Sf. Andrei

În plină criză de pandemie, cu recorduri de noi îmbolnăviri Covid-19 doborâte zilnic, arhiepiscopul Teodosie al Tomisului a emis un ordin prin care îi cheamă pe absolut toți preoții din județul Constanța să vină „în interes profesional”, la sărbătorirea Sfântului Andrei. ÎPS Teodosie nu este la prima decizie prin care îndeamnă supușii și enoriașii să încalce regulile impuse de autorități pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.

Un document intern semnat de Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului, trimis joi protoieriilor din eparhie, le aduce la cunoștință tuturor preoților ca pe 30 noiembrie „sunt delegați în interes profesional să săvârșească în sobor Sfânta Liturghie la Mănăstirea Peștera Sfântului Andrei”. Îndemnul nu este doar pentru preoți, ci întregului „personal clerical și monahal”.

Potrivit aceluiași document, Arhiepiscopul Teodosie le transmite subordonaților că le-a transmis înștiințarea „spre luare la cunoștință și conformare”.

Reamintim că Teodosie și Patriarhia Română fac presiuni majore asupra guvernului să permită credincioșilor din toată țara să participe la pelerinajul de Sfântul Andrei, deși legislația nu permite acest lucru. 

În prezent, Arhiepiscopia Tomisului are 350 de preoți și aproximativ 100 de monahi.

Anul trecut, la pelerinajul de la Peștera Sfântului Andrei din localitatea Ion Corvin județul Constanța au participat circa 15.000 de pelerini.

ÎPS Teodosie face presiune către autoritățile statului pentru a fi organizat pelerinajul de Sfântul Andrei cu participarea credincioșilor din toată țara. Înaltul ierarh i-a transmis miercuri seară o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban în care susţine că măsurile impuse în contextul pandemiei de COVID-19 generează „abuzuri„ împotriva clerului şi credincioşilor, deoarece aceştia sunt împiedicaţi să desfăşoare datinile bisericeşti.

Teodosie a atras atenţia că ar putea apărea o situaţie conflictuală în contextul împiedicării credincioşilor din toată ţara să ia parte la tradiţionalul pelerinaj de la mânăstirea şi peştera din satul constănţean Ion Corvin, organizat la praznicul Sfântului Apostol Andrei, pe 30 noiembrie. Premierul l-a îndemnat joi pe Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, să susţină respectarea regulilor, deoarece acestea sunt impuse pentru a proteja sănătatea. 

Într-un comunicat de presă, Patriarhia Română a cerut Guvernului să permită organizarea pelerinajului de Sfântul Andrei, „într-un mod excepțional”, cu respectarea normelor sanitare impuse de pandemia de coronavirus.

Mai multe articole despre:
ips teodosrie episcopul tomisului sfantul andrei