MENIU

Evazioniștii, SCĂPAȚI de închisoare dacă își plătesc prejudiciul! Legea PSD - votată în ULTIMA ZI de activitate de vechii aleși

Parlamentul României

Vot final în ultima zi de activitate de plen a parlamentarilor din actuala legislatură în Casa Poporului pe legea controversată inițiată de PSD pentru scutirea de plată a evazioniștilor dacă prejudiciul produs statului este de până la 100.000 de euro. Evaziunea fiscală se pedepsește în prezent cu închisoarea, iar după legea adoptată marți, aceștia vor scăpa doar cu amendă dacă achită integral prejudiciul, iar dacă dau și 20% în plus, fapta nu se mai pedepsește deloc, indiferent de cuantumul evaziunii.

 

Camera Deputaților a adoptat, marți, în ultima ședință de plen a acestei legislaturi, legea inițiată de fostul deputat PSD Cătălin Rădulescu , zis ”Mitralieră”, care îi scapă de închisoare pe cei inculpați pentru evaziune fiscală dacă prejudiciul este de până la 100.000 de euro și numai dacă îl achită integral.

Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, cu 195 de voturi "pentru", 72 "împotrivă" şi 19 abţineri. Deputații PNL și USR au anunțat marți că votează împotriva inițiativei.

Deputatul USR Stelian Ion a avertizat că PSD creează prin acest proiect un rai al evazioniștilor.

„Raiul evazioniștilor
Degeaba l-au păcălit pe Rafila și se folosesc de el, pesediștii nu s-au reformat. După OUG 13, în plin asalt asupra Justiției pornit de PSD-ul lui Dragnea, fostul deputat PSD Rădulescu iniția o lege pentru favorizarea evazioniștilor. După adoptare am atacat proiectul la CCR, unde a picat. PSD însă nu a renunțat, a continuat cu acest proiect, deși în campania electorală a promis că îl va respinge. Minciuni! 
Astăzi, în ultima ședință a acestei legislaturi, când oamenii sunt îngrijorați de situația pandemiei și de situația economică, în plină dezbatere pe formarea guvernului, PSD votează în parlament legea de salvare a evazioniștilor.
Ce conține acest proiect? Pe scurt, e un soi de amnistie totală; introduce o cauză de nepedepsire pentru evazioniștii care și-au pus deoparte niște bani pentru zile negre și care, fiind prinși, oricât de mare ar fi fost prejudiciul, achită întreaga pagubă, plus 20% din baza de calcul, penalități și majorări de întârziere. Ei scapă așadar de pedeapsă și rămân cu cazierul curat ca lacrima. Această lege este o adevărată instigare la evaziune fiscală!
Ca atare, dacă reușim să strângem suficiente semnături și de la celelalte grupuri parlamentare, vom ataca această lege la CCR, dar și celelalte instituții, Guvernul și Președintele României, ar putea și ar trebui să intervină ferm, contestând legea la CCR”, a scris Stelian Ion pe Facebook.

În schimb, liderul deputaților PSD Alfred Simonis a susținut votul dat pentru „legea pro-evaziune”.

„Haideți să nu mai privim mediul de afaceri ca fiind un mediu de infractori în masă. Poți deveni societate comerciala care nu-ti platesti taxele la timp din varii motive, poate sa iti ia foc intreprinderea si sa nu primesti banii de la asigurari, poate ca Guvernul sa iti inchida activitatea, cum este astăzi in toată industria HORECA, si sa devii evazionist. (...) Si atunci, ce doriti, să meargă toți la închisoare sau să încercăm să recuperam banii pana la sume de 100.000 de euro. Credeti ca marii evazionisti ai României sunt ăia care au câteva mii de plată?  De ce nu vă luptați cu ăia care au furat milioane și zeci de milioane?”, a declarat deputatul PSD Alfred Simonis în plenul Camerei.

Ce prevede Legea pro-evaziune, adoptată în Parlament, care modifică legea 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale:

La art. 10, alin. (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
(1) În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amenda.

După alineatul (1) se introduc trei noi alineate, alin.(1 ) – (13 ), cu următorul cuprins:
„(1 prim ) În cazul săvârșirii uneia dintre infracțiunile prevăzute la art. 8 și 9, dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecății până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepsește, făcându-se aplicarea dispozițiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare;

Dispozițiile prezentului articol se aplică tuturor inculpaților chiar dacă nu au contribuit la acoperirea prejudiciului prevăzut la alin.(1) și (1 prim).

Istoria proiectului controversat al PSD pentru scăparea evazioniștilor de pușcărie

Mai exact, proiectul depus de Cătălin Rădulescu, alături de alţi 12 parlamentari PSD, prevedea ca evazioniştii fiscali să scape de orice urmărire penală dacă îşi plătesc preudiciul produs. Principalul argument al celor 13 deputați era supraaglomerarea penitenciarelor și recuperarea prejudiciului, nu fapta penală propriu-zisă. În plus, proiectul inițial a fost modificat pro-evaziune în comisia juridică din Camera Deputaţilor, în octombrie 2018: procentul de "amendă" a fost redus de la 50 la 20%, iar termenul de un un an propus de Cătălin Rădulescu pentru plata banilor a fost majorat la 3 ani, la recomandarea UDMR.

Proiectul a fost depus în primul an de guvernare PSD, la sfârșitul anului 2017, în timpul mandatului de președinte al Camerei al lui Liviu Dragnea, fostul președinte al social-democraților.

Proiectul a fost adoptat în ultimele luni din 2018, trecând cu ajutorul fostei majorități - PSD, ALDE, ajutată de voturile UDMR.

Proiectul, care poate fi văzut AICI, a fost adoptat de Senat în 29 mai 2018 şi ulterior trimis în Camera Deputaţilor, care este for decizional. 

În final , în martie 2019, proiectul a fost declarat neconstituțional de judecătorii CCR, cu majoritate de voturi, după sesizările PNL, USR și PMP.

Citește și Modificările aduse legii privind evaziunea fiscală, neconstituționale