MENIU

Eutanasia este incriminată de Noul Cod Penal, dar nu mai este echivalentă cu omorul calificat

Eutanasia este incriminată de Noul Cod Penal

Eutanasia este incriminată în Noul Cod Penal. Până acum a lipsit o asemenea prevedere, iar persoanele care ucideau la cererea victimei erau pedepsite la fel ca şi cele care comiteau un omor calificat. Acum, pentru o astfel de infracţiune, vor primi maximum cinci ani, spre nemulţumirea asociaţiilor pacienţilor ce tratează bolnavii incurabili.

Eutanasia sau uciderea la cererea victimei este infracţiune în Noul cod penal. Până acum, această faptă era considerată ca fiind omor calificat şi se pedepsea cu până la 25 de ani. Noul cod penal spune, însă, clar ce presupune o asemnea faptă şi cu câţi ani de închisoare este pedepsită.

„Uciderea săvârşită la cererea explicită, serioasă, conştientă şi repetată a victimei care suferea de o boală incurabilă sau de o infirmitate gravă atestată medical, cauzatoare de suferinţe permanente şi greu de suportat, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.“ spune articolul 190 din noul Cod Penal.

În România, eutanasia este încă un subiect tabu. În străinătate, uciderea la cererea victimei a stârnit controverse şi ample dezbateri. Cel mai cunoscut caz este al lui Tony Nicklinson, din Marea Britanie. Acesta suferea de o boala gravă şi era paralizat de la gât în jos şi a cerut în repetate rânduri Curţii Supreme de Justiţie să i se permită să fie eutanasiat de un medic.

Tony Nicklinson a murit la două luni după ce Curtea Supremă îi respinsese cererea de eutanasiere. La vârsta de 58 de ani a decedat, după ce a făcut pneumonie şi a refuzat tratamentul. În plus, de câteva zile intrase şi în greva foamei.

În România, asociaţiile care se ocupă de bolnavii de cancer în fază terminală nu sunt de acord cu eutanasierea şi cred că pedeapsa prevăzută în Codul Penal este prea mică. Daniel Bujorean subliniază : „Vor să aibe în primul rând alinarea durerilor, îngrijire specializată. Nu sunt pentru altceva decât pentru viaţă. majoritatea celor care au nevoie de îngrijire, au nevoie d eîngrijire pentru a trăi mai mult alături de cei dragi şi nu suntem de acord cu o asfel de prevedere. “ Niciodată nu s-a pus problema să răspunzi durerii cu eutanasie. Soluţia pt oamenii care au dureri este să le oferi alinare nu să le iei viaţa.

Noul Cod Penal va intra in vigoare la 1 februarie.