MENIU

Eurostat: românii produc cel mai puţin gunoi, dar sunt campionii poluării

Situaţie paradoxală pentru România, la capitolul gestionarea rezidurilor. Cel mai nou studiu Eurostat arată că românii produc cea mai mică cantitate de gunoi din Uniunea Europeană, dar au şi cea mai slabă capacitate de procesare şi reciclare. 

O persoană din Uniunea Europeană a produs, în medie, 487 kilograme de deşeuri municipale în anul 2017. România este mult sub această medie, cu 272 kilograme de deşeuri municipale/locuitor, potrivit datelor publicate miercuri de Eurostat.

Cu toate acestea, din cauza incapacităţii de a recicla, avantajul de a nu avea o cantitate foarte mare de gunoi este anulat. Ţara noastră se află pe ultimul loc în UE la capitolul reciclare, cu doar 20 de kilograme pe cap de locuitor, faţă de media europeană de 144 de kilograme.

Un alt indicator negativ este cel referitor la depozitarea în gropile de gunoi, considerate o modalitate învechită şi poluantă. La acest capitol, România se situează peste media europeană, cu 192 de kilograme/persoană aruncate la groapa de gunoi, faţă de media UE de 114 kilograme. 

Ţările care produc cele mai mari cantiţăţi de deşeuri urbane, peste 600 de kilograme/persoană, sunt Danemarca (781 kilograme/persoană), Cipru (637 kg/persoană), Germania (633 kg/persoană), Luxemburg (607 kg/persoană) şi Malta (604 kg/persoană).

Potrivit datelor Eurostat pentru 2017, la nivelul Uniunii Europene, 30% din deşeuri au fost reciclate, 17% au fost tratate prin compostare, 28% au fost incinerate şi 24% au fost depozitate în gropi de gunoi.


Mai multe articole despre:
poluare România gunoi Eurostat