MENIU

Eurogrupul a aprobat 7 miliarde euro pentru Grecia, dar mai e un hop de trecut

<p>Grecia nu iese din Zona Euro</p>

Miniștrii de finanțe din zona euro s-au întrunit joi la Bruxelles și au decis să acorde un ajutor de urgență de 7 miliarde euro pentru Grecia, dintr-un fond special al UE. Decizia oficială va fi anunțată vineri, scrie Bloomberg citând surse apropiate discuțiilor, după ce toate parlamentele naționale aprobă acordul convenit luni cu premierul Alexis Tsipras.

Banii acordați de urgență Greciei vor fi eliberați dinfondul de salvare al UE -European Financial Stabilisation Mechanism (EFSM).

Fără acest ajutor financiar acordat înainte de parafarea planului de bail-out, Grecia nu ar putea plăti o datorie de 3,5 miliarde euro către BCE, scadentă la începutul săptămânii viitoare, mai scrie Bloomberg.

După ce Parlamentul de la Atena a aprobat în cursul nopţii de miercuri spre joi principalele condiţii economice stabilite de Guvernul Alexis Tsipras cu liderii Eurogrupului, mai rămâne ca și Parlamentul german să fie de acord cu planul de salvare.

Comisarul UE Valdis Dombrovskis a declarat miercuri că singura soluție pe care CE o are la dispoziție este apelarea la fondul EFSM, asigurat de toate statele UE. Din momentul în care pachetul de bail-out devine operațional, banii vor fi puși la loc.

Problema este că țări din afara Eurozonei, cum ar fi Marea Nritanie, nu sunt dispuse să plătească pentru salvarea Greciei. Domvrovskis spune că se vor găsi garanții care să protejeze națiunile din afara zonei euro în cazul acestui împrumut de 7 miliarde euro.

 

Mai multe articole despre:
Grecia eurogrup criză Grecia