MENIU

Eugen Simion: Nina Cassian a fost şi va rămâne o poetă notabilă în literatura postbelică

<p>Eugen Simion</p>

Academicianul Eugen Simion a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că Nina Cassian a fost şi va rămâne o poetă notabilă în literatura postbelică, jucând un rol important în viaţa literară română.

"Nina Cassian a fost şi va rămâne o poeta notabilă în literatura postbelică. Ea a jucat un rol important în viaţa literară română. A cunoscut multă lume şi a trecut prin multe evenimente şi a lăsat un jurnal intim din care putem înţelege biografia ei socială şi cea intimă. Înainte de '89 a plecat în străinătate şi a trăit în cercurile intelectuale. Am scris despre poezia ei în cărţile mele «Scriitori români de azi» şi ce am scris cred că este corect", a declarat criticul literar Eugen Simion.

Nina Cassian, considerată a fi marea seducătoare a literaturii române, a decedat marţi, la vârsta de 89 de ani, la New York, după o viaţă tumultoasă, marcată de cenzura comunistă, dar şi de o creaţie ce s-a manifestat în mai multe domenii - poezie, proză, eseu şi traduceri-, atât în România, cât şi în SUA.

Nina Cassian a decedat în urma unui stop cardiac. Ea a murit "liniştită", în reşedinţa ei, au declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, surse apropiate familiei acesteia.

Serviciul memorial va avea loc luni, 21 aprilie, la ora 15.00 (ora locală, n.r.), la Riverside Memorial Chapel din New York.
Nina Cassian, născută Renée Annie Cassian, s-a născut pe 27 noiembrie 1924, la Galaţi, şi trăia de mai mulţi la New York (SUA).

Mai multe articole despre:
doliu a murit Eugen Simion poetă Nina Cassian