MENIU

Este oficial. Marius Budăi pregătește majorarea salariului minim în România - Cu cât cresc pensiile din 2023 - 3 scenarii

Este oficial. Marius Budăi pregătește majorarea salariului minim în România - Cu cât cresc pensiile din 2023 - 3 scenarii

Marius Budăi a făcut un anunț de ultimă oră. Ministrul Muncii a afirmat că salariul minim trebuie să crească în România și a precizat că în următoarea perioadă vor fi făcute mai multe propuneri. De la 1 ianuarie cresc atât pensiile, cât și salariul minim. Legea prevede o majorare cu doar 5%, însă guvernanții caută o soluție pentru o creștere mai apropiată de rata inflației.

“Am avut discuţii şi despre salariul minim. Considerăm că salariul minim trebuie să crească în România. Am pus în primă fază la dispoziţia mediului de afaceri acei 200 de lei taxabili, posibilitatea majorării salariului minim fără o cheltuială suplimentară, fără nicio taxare din partea statului român.

Mai avem câteva propuneri, câteva variante. Am spus foarte clar că începând din septembrie vom convoca Consiliul Naţional Tripartit să stabilim varianta cea mai corectă. Salariul minim trebuie să crească”, a anunțat, duminică, Marius Budăi, la un post TV.

Cu cât vor fi majorate pensiile de la 1 ianuarie  

“De la 1 ianuarie 2022 am avut o majorare a pensiei minime cu 25% şi o majorare a punctului de pensie cu 10%. Noi în PSD am discutat şi vom propune în coaliţie să fie majorate pensiile în jur de 5-5,1 la sută”, a explicat ministrul Muncii.

3 SCENARII DE CREȘTERE A PENSIILOR

Valoarea punctului de pensie in prezent: 1.586 de lei
Pensia minimă este de 1.000 de lei

Realitatea PLUS a consultat cele trei scenarii de la ministerul Muncii pentru creșterea pensiilor. Primul scenariu arată o creștere de 8 la sută, cel de al doilea scenariu are la bază o majorare de 10 la sută. A treia variantă ar aduce o creștere cu rata inflației, de 15 la sută. 

Scenariul 1: majorare de 10%
- valoarea punctului ar ajunge la 1.744, creștere cu 158 de lei
- pensia minimă ar ajunge la 1.100 de lei, creștere de 100 de lei

Scenariul 2: majorare de 8%
- valoarea punctului de pensie ar ajunge la 1.712 lei, creștere cu 126 de lei
-pensia minimă ar ajunge la 1080 de lei, creștere cu 80 de lei

Scenariul 3: majorare de 15%
- valoarea punctului de pensie ar ajunge 1,823 de lei, creștere cu 237 de lei
- pensia minimă ar ajunge la 1,150 de lei, creștere cu 150 de lei

Sursa: Calcule Realitatea PLUS