MENIU

"Este doar începutul scumpirilor". Preţul alimentelor va creşte cu 6-8% în scurt timp

<p>Scumpiri pe bandă rulantă</p>

Românii pun pe masă mâncare tot mai scumpă și aproape exclusiv din import. Alimentele de bază vor avea prețuri mai mari cu 6-8%, o spun sindicatele din industria alimentară.

Zi de zi, românii pun pe masă mâncare tot mai scumpă. Iar acest trend crescător va continua. Alimentele de bază vor avea prețuri mai mari cu 6-8%. Avertismentul vine de la preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu.

"Energia electrică, gazele, energia termică şi combustibilul înseamnă cam 6% din costul total al unui produs alimentar. A crescut preţul energiei electrice, a crescut preţul gazelor. Deprecierea cursului influenţează preţul materiilor prime importate, pe de o parte, transportul ca urmare a majorării combustibilului, energia electrică şi gazele pentru procesare şi desigur că efectul... poate să aibă o medie de 5-6% la produsele alimentare prin luna martie", a declarat la Realitatea TV Dragoş Frumosu.  

Românii pun pe masă mâncare tot mai scumpă și aproape exclusiv din import. Cu toate că țara noastră a fost a opta putere agricolă a Uniunii Europene în 2016, importurile alimentare au sărit la 5 miliarde de euro. O confirmă datele Institutului Național de Statistică. Iar acest trend crescător va continua. Alimentele de bază vor avea prețuri mai mari cu 6-8%, o spun sindicatele din industria alimentară.

"Preţurile au crescut cu aproximativ 6-8%, s-au scumpit doar unele produse. Factorul cel mai important este creşterea cursului euro - avem dependenţă de importul de materii prime şi multe lucruri calculate la valoarea euro. Mai este şi creşterea salariilor brute. Toate astea vor duce la o creştere a preţului la alimente, iar dacă mai apare un impozit sau o devalorizare masivă a leului va fi şi mai rău. Ne aşteptăm la creştere constantă a preţurilor în prima parte a anului, până în februarie - martie", a declarat la Realitatea TV Sorin Minea, preşedinte Romalimenta.

Mai multe articole despre:
preţuri alimente preţuri la alimente