MENIU

"Este Clujul cel mai bun oraș de pe pământ?". Tânărul care a dat Toronto pe Cluj

Expatul Matt, pe cale de a deveni clujeanul Matei

"Este Clujul cel mai bun oraș de pe pământ?". Sub acest titlu canadiano-românul Matt/Matei Sâmpălean a publicat în luna februarie un text în engleză pe blogul său, care în câteva zile a devenit extrem de popular pe internet. Mii de citiri, zeci de comentarii și sute de distribuiri pe rețelele social media l-au făcut pe Matt celebru peste noapte.

Matt, sau Matei, cum se recomandă cunoștințelor din România, s-a hotărât să se mute la Cluj din Toronto, după o vizită pe care a făcut-o în orașul de la poalele Feleacului în noiembrie-decembrie 2010. „În Toronto aveam o firmă care dezvolta aplicații soft mobile. Eu mă ocupam de vânzări, iar partenerul meu se ocupa de dezvoltarea softului propriu-zis. El și-a deschis un birou la Cluj, iar eu am venit să iau contact cu atmosfera de business de aici”, povestește Matt, scrie transilvaniareporter.ro.

La origine român, el a emigrat în 1991, pe când avea nouă ani, în Canada, împreună cu familia. S-a format ca adult în țara nord-americană și se consideră încă un expat în România. "Relaționez mai ușor și acum cu americanii și canadienii decât cu cei din România, simt că sunt mai atașat cultural de ei decât de cei de aici", spune Matt într-o română perfectă, dar presărată pe ici-colo cu sintagme englezești.

Totuși, nu intenționează să se mai întoarcă definitiv în Canada, deoarece s-a îndrăgostit de societatea românească. Din copilăria petrecută în România ține minte sucurile „Frucola” și „Lămâiță”, dar și cozile la pâine, cu cartela în mână, din Blajul natal.

Apoi, a aterizat în Canada. "Autostrada care pornea de la aeroport mi s-a părut ceva fascinant. Nu puteam concepe atâtea mașini pe atâtea benzi de mers. După aceea, țin minte un supermarket care era plin de produse colorate în toate felurile, am crezut că e un magazin de jucării, fiindcă nu eram obișnuit cu așa o diversitate a ambalajelor", își aduce aminte Matt.

A făcut gimnaziul, liceul și facultatea la Toronto, unde a absolvit specializările Relații Internaționale și Științe Politice. În România s-a întors prima dată în 2000, apoi în 2009.

Citeşte mai mult pe transilvaniareporter.ro.

Mai multe articole despre:
Cluj canadian matt