MENIU

Eşec la capitolul investiţii pentru Guvernul Cioloş

<p>Investitii din fonduri europene, la păm&acirc;nt</p>

Investițiile publice s-au situat la doar 45% din program în primele trei luni ale acestuia an.

Comparativ cu ținta trimestrială, cheltuielile totale din primul trimestru au fost sub nivelul prognozat cu 12,8 miliarde de lei, de la 65,4 miliarde de lei cât a reprezentat ținta trimestrială, la 52,5 miliarde de lei realizări efective, ceea ce a determinat un grad de realizare a acestora de 80,3%.

Scăderi semnificative au fost realizate, după cum s-a întâmplat și în anii anteriori la investiții, respectiv la cheltuielile de capital ce reprezintă investițiile finanțate exclusiv de la bugetul statului, dar și la capitolul fonduri europene, reiese din Raportul privind execuția bugetară pe trimestrul I, publicat de Ministerul Finanțelor Publice (MPF).

Guvernul se angajase să realizeze transferuri de 4,7 miliarde de lei pentru proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile. În realitate, acestea au fost de 2,2 miliarde de lei, potrivit CursdeGuvernare.ro.

De asemenea, executivul anticipa cheltuieli de 1,9 miliarde de lei pentru proiectele cu finanțare din fonduri europene nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020, dar a realizat cheltuieli de doar 587,9 milioane de lei.

Prin urmare, gradul de realizare a celor două tipuri de investiții a fost de 46,4%, respectiv de 30,4%.

În ceea ce privește cheltuielile de capital, acestea ar fi trebuit să însumeze 4,2 miliarde de lei în primele trei luni ale anului. În realitate au fost de 1,5 miliarde de lei, gradul de realizare fiind de 36,9%.

"Nivelul scăzut al cheltuielilor de natura investițiilor reflectă o întârziere în graficul de execuție a lucrărilor, însă plățile urmează a fi realizare în următoarele luni. Este necesar ca la nivelul ordonatorilor principali de credite să fie luate măsuri care să conducă la diminuarea discrepanțelor între cheltuielile programate și cele efectuate, precum și în ceea ce privește creșterea gradului de absorbție a fondurilor externe nerambursabile", notează Ministerul Finanțelor Publice.

Guvernul și-a realizat în proporție de 96,8% veniturile programate pentru primul trimestru al anului, în vreme ce cheltuielile s-au situat la 80,3% față de cele anticipate la începutul anului.

Mai multe articole despre:
execuţie bugetară buget 2016