MENIU

Epidemie coronavirus. Președintele chinez, cu mască pentru prima oară. Bilanțul a ajuns la 910 morți

Bilanțul epidemiei de coronavirus s-a agravat din nou luni, în China, depășind 900 de morți, în timp ce președintele Xi Jinping a apărut pentru prima oară în public cu fața acoperită de o mască de protecție. În aproape două luni de când a izbucnit, epidemia de coronavirus a depășit deja bilanțul total al celor care au murit din cauza SARS - 774 de oamein, dar și a MERS - 851 de oameni.

 

Președintele Xi Jinping confirmă, pentru prima oară în public, epidemia de coronavirus

Președintele Xi Jinping a apărut luni pentru prima oară în public cu o mască de protecție. Liderul chinez s-a deplasat într-un cartier rezidențial din Beijing pentru a asista la eforturile de luptă împotriva pneumoniei.

Potrivit imaginilor difuzate de televiziunea națională pe rețelele sociale, Xi a apărut cu o mască pe chip în timp ce i se lua temperatura cu un termometru electronic, un ritual de acum curent în țară la intrarea în locurile publice. Acesta discută apoi, de la o distanță respectabilă, cu locuitorii din cartier - și aceștia mascați.

O mare majoritate a chinezilor folosește aceste măști de săptămâni, de teama de a nu fi infectați cu noul virus, dar liderul regimului comunist s-a ferit până în prezent să adopte acest gest în public.

Guvernul a luat măsuri radicale în încercarea de a stopa răspândirea virusului, plasând de facto sub carantină zeci de milioane de persoane în Wuhan și în regiune, începând cu 23 ianuarie, la aproape o lună de la primele cazuri de infectare semnalate în Wuhan.

Dar puterea este criticată pentru reacția întârziată și pentru reprimarea lansatorilor de alerte pentru "răspândirea de zvonuri". Moartea unuia dintre ei, un doctor de 34 de ani care a decedat vineri, a prilejuit extrem de rare apeluri la libertatea de exprimare.

BILANȚUL EPIDEMIEI DE CORONAVIRUS, ÎN CREȘTERE: peste 900 de morți, peste bilanul SARS - 774 și MERS - 851

Potrivit celui mai recent bilanț, până luni muriseră 910 oameni, majoritatea în China, în provincia Hubei, focarul epidemiei izbucnite în luna decembrie 2019.

Dintre cei 910 care au murit, doi au fost în afara Chinei - câte unul în Singapore și Filipine.

Peste 40.000 de cazuri de infectare cu coronavirus au fost raportate până luni, mai exact 40.574, dintre care cei mai mulți în China - 40.196.

De asemenea, un număr de 3.578 de oameni s-au vindecat deja, cei mai mulți în China, și anume 1.854 în provincia Hubei, focarul epidemiei. 

Cei 910 care au murit din cauza noului coronavirus (2019-nCoV) au depășit cu mult bilanțurile epidemiilor anterioare de SARS și MERS. Au fost 774 de decese provocate de epidemia cu Sindromul Acut Respirator Sever (SARS-CoV), între anii 2002-2003, și de 851 de decese, în cazul Sindromului Respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV), între anii 2012-2013.

Focarul, care a ucis deja peste 870 de persoane în China continentală, potrivit celui mai recent bilanț, ar fi debutat într-o piaţă de peşte din Wuhan, în provincia Hubei, acolo unde s-au vândut şi animale sălbatice.  

De la ce animal sălbatic ar fi pornit epidemia. Oamenii de ştiinţă din China cred că pangolinii sunt o posibilă gazdă intermediară a noului coronavirus. Pangolinul, mic mamifer pe cale de dispariţie, ar putea fi animalul care a transmis noul coronavirus mortal la om

Cele 5 lucruri pe care trebuie să le știi despre coronavirus

Ultimele informații privind numărul și locul îmbolnăvirilor pot fi urmărite pe HARTA ACTUALIZATĂ ÎN TIMP REAL. HARTA ACTUALIZATĂ DE CORONAVIRUS

Au fost deja raportate primele cazuri de transmitere a infecției cu virusul Corona de la om la om, primul caz a fost în Germania, raportat pe 28 ianuarie.

Cazuri în care oamenii s-au vindecat. O veste bună este că peste 3.500 de oameni s-au vindecat până acum, potrivit celui mai recent bilanț. 

CÂND A IZBUCNIT EPIDEMIA DE CORONAVIRUS. Epidemia cu coronavirus, un virus asemănător celor care provoacă gripa, a izbucnit în Wuhan, un oraş din centrul Chinei, la sfârşitul anului trecut, în decembrie 2019. Peste 40.000 de cazuri au fost confirmate pana acum.

Aproape în toate provinciile chinezești au apărut cazuri de infestare cu noul virus pulmonar. Din 23 ianuarie, orașul Wuhan și localitățile din apropiere sunt în carantină. 

MĂSURI LUATE DE UE. Uniunea Europenă a activat mecanismul intern de alertă rapidă în cazul răspândirii îmbolnăvirii cu noul coronavirus din Wuhan, China. Comisia Europeană a activat Mecanismul de Protecție Civilă pentru a finanța repatriererea europenilor din China. Mai multe țări și-au repatriat deja cetățenii din China.

Ultimele informații privind numărul și locul îmbolnăvirilor pot fi urmărite pe HARTA ACTUALIZATĂ ÎN TIMP REAL. HARTA ACTUALIZATĂ DE CORONAVIRUS

LISTA ȚĂRILOR AFECTATE DE CORONAVIRUS. HARTA LIVE ACTUALIZATĂ ÎN TIMP REAL CU RĂSPÂNDIREA CORONAVIRUSULUI

HARTA ACTUALIZATĂ în timp real! Unde a ajuns CORONAVIRUSUL în lume în acest moment. Harta actualizată în timp real a evoluţiei pandemiei cu coronavirus, elaborată de cercetătorii de la Centrul „Johns Hopkins”. Informații LIVE referitoare la zonele efectate, la numărul cazurilor confirmate şi la decesele înregistrate. HARTA LIVE AICI

Epidemia a depășit deja granițele Chinei ajungând în peste 20 de țări, inclusiv restul Asiei, Statele Unite ale Americii, Rusia și Europa. Epidemia a izbucnit în Wuhan, într-o piață de animale vii, la jumătatea lunii decembrie 2019.  

CORONAVIRUSUL a depășit SARS și MERS, cu un bilanț de peste 900 de morți și peste 70.000 de persoane infectate. SARS, MERS au condus la epidemii grave

Familia coronavirusurilor include un număr mare de virusuri care pot provoca cel mai adesea forme uşoare de boală la om, însă unele dintre ele, precum SARS, sau MERS (sindrom respirator din Orientul Mijlociu) au condus la epidemii grave.

SARS era apreciat până în prezent în cercurile medicale drept virusul cu mortalitatea extrem de ridicată, pentru transmisia facilă - pe calea aerului - şi pentru efectele devastatoare, pe termen lung, pe care le are asupra organismului inclusiv la cazurile care au putut fi salvate.

Sindromul Respirator Acut Sever a apărut pentru prima dată în China în 2002, când peste 8.000 de oameni au fost infectaţi şi 774 au murit în epidemia care a cuprins și alte 36 de ţări și a durat până în 2003.

Cum a încercat China să mușamalizeze moartea doctorului Li. Despre cenzurarea rețelelor de socializare

Cenzura de stat din China a vrut să folosească moartea medicului Li Wenliang în scopuri proprii, încercând să ofere publicului o versiune romanțată a poveștii. Reacția din online a fost însă la 180 de grade față de intențiile autorităților.

Ca și în cazul izbucnirii epidemiei de coronavirus, și epidemia de SARS a fost ascunsă timp de de câteva săptămâni de regimul comunist - în ciuda repetatelor apeluri din partea OMS. Când, după multe tergiversări, Partidul comunist chinez a recunoscut că are o epidemie posibil devastatoare, epidemia se răspândise deja pe câteva continente - inclusiv America de Nord şi Europa. Numărul oficial al morţilor de SARS din China se ridică la câteva sute, în urma campaniei de muşamalizare organizate de regim. 

Virusul MERS a lovit Orientul Mijlociu în 2012-2013. Mult mai sever față de SARS, a ucis  851 de oameni la nivel global.