MENIU

Șeful NATO s-a întâlnit cu ministrul de externe al Rusiei. "Alianța vrea să reînvie Războiul Rece"

Lavrov și șeful NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a întâlnit joi cu șeful diplomației de la Moscova, Serghei Lavrov. Ministrul de Externe al Rusiei a acuzat NATO în discursul ținut joi la ONU că încearcă să reînvie Războiul Rece, potrivit RT.com

"NATO încearcă să reînvie climatul din timpul Războiului Rece, în loc să construiască un dialog cu Moscova", a declarat Serghei Lavrov la New York.

Rusia s-ar fi străduit în mod onest să scape de moștenirea Războiului Rece, dar nu a primit ajutor din partea partenerilor occidentali, a mai spus Lavrov, exprimându-și regretul că "anumite țări încă preferă forța în detrimentul dialogului".

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat joi în favoarea trimiterii Căștilor Albastre în tot estul ucrainean, nu doar pe linia de contact, transmite Agerpres.

"Sunt favorabil propunerii de a avea forțe de pace ale ONU în Ucraina", a spus el jurnaliștilor, la finalul unei întâlniri la New York cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în marja Adunării Generale a ONU.

El a menționat că există două propuneri pe această temă, una a Ucrainei, cealaltă a Rusiei.

"Văd favorabil toate inițiativele, printre care propunerea rusă, de a avea o prezență a ONU în estul Ucrainei. Ceea ce este important este ca ONU să fie prezentă în tot estul ucrainean, și nu doar pe linia de contact", a subliniat secretarul general al NATO.

Propunerea Rusiei de a trimite o forță a ONU în Ucraina, care face obiectul unui proiect de rezoluție la ONU, vizează doar ca observatorii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) să fie însoțiți de Căști Albastre cu armament ușor.

Propunerea ucraineană merge mai departe. Kievul ar dori forțe de menținere a păcii în tot estul ucrainean, în special de-a lungul frontierei sale cu Rusia, pentru a împiedica intrarea pe teritoriul său a armelor sau a unor oameni înarmați.

Kievul și Occidentul acuză Rusia de susținerea militară a separatiștilor în acest conflict, soldat cu peste 10.000 de morți din aprilie 2014. Ciocniri se produc cu regularitate în pofida acordurilor de pace de la Minsk, semnate mai întâi în 2014, apoi în 2015, și a numeroaselor armistiții, de încălcarea cărora cele două părți se acuză reciproc.

Mai multe articole despre:
Rusia Ucraina NATO Serghei Lavrov