MENIU

Efectul Victor Ponta la pompă: prețuri de lux în 3 ani la benzină și motorină

Scumpirile din epoca Ponta

Românii au ajuns să plătească prețuri de lux la combustibili, mai mari decât în Austria, Cehia, Polonia, Luxemburg și alte țări europene, după 3 ani de guvernare Victor Ponta. Principala explicație: supra-acciza de 7 eurocenți și "șmecheria românească" de la calculul accizelor.

Efectul Victor Ponta la pompă: în urmă cu trei ani, la începutul guvernării PSD, prețurile la benzină și motorină plătite de români erau cele mai mici din Europa, cu excepția Bulgariei. În 2015 suntem la mijlocul clasamentului UE, cu prețuri mai mari decât în Austria, Cehia sau Polonia.

În luna mai 2012, la momentul instalării lui Victor Ponta la Palatul Victoria, românii plăteau cele mai mici prețuri la benzină și motorină din Europa, cu excepția vecinilor bulgari. Potrivit buletinului comparativ al Comisiei Europene Oil Price Monitor, românii plăteau 1,302 euro pe litrul de benzină, în timp ce bulgarii erau în avantaj, cu 1,281 euro pe litru.

Benzina în România era mult mai ieftină în 2012 decât în următoarele țări de pe lista prețurilor din UE: cu 10% față de Polonia (1,394 euro/litru), cu 18% față de Ungaria (1,541 euro/litru) sau cu 14% față de Austria (1,474 euro/litru).

După trei ani de taxe și accize, România a urcat pe locul 10 în Europa între țările cu prețurile cel mai mici la benzină (datele CE de la nivelul lunii iunie 2015). Țări ca Bulgaria, Ungaria, Polonia, Austria, Cehia sau statele baltice au ajuns să aibă combustibili mai ieftini decât cei comercializaţi în România.

Doar prăbușirea prețului la petrol la nivel mondial a evitat producerea unei catastrofe pentru buzunarele șoferilor români. Astfel, românii plătesc în momentul de față 1,283 euro/litru, mai mult decât în Ungaria - 1,232 euro/litru Cehia - 1,199 euro/litru, Polonia - 1,1183 euro/litru sau Austria - 1,281 euro/litru.

În mai 2012, motorina din România era pe locul 3 între cele mai ieftine (după Bulgaria și Luxemburg). În iunie 2015, motorină mai ieftină decât în România se comercializează în 19 state membre ale Uniunii Europene (UE)!

Românii plăteau în urmă cu trei ani 1,332 euro per litru, mult sub prețurile din Austria (1,419 euro), Cehia (1,468 euro), Polonia (1,363 euro) sau Ungaria (1,532 euro).

Acum motorina costă 1,265 euro pe litru în România, preţul fiind cu 6,97% mai mare faţă de luna ianuarie. Spre comparație, în Austria litrul costă 1,188 euro, iar în Polonia 1,152 euro.

Carburanţii din România s-au scumpit masiv anul trecut (cu 41 de bani per litru) după introducerea accizei suplimentare de 7 eurocenţi pe litru.

Un alt motiv al scumpirilor accelerate: schimbarea metodei de calcul la accize, printr-un artificiu al Ministerului de Finanțe, contrar standardelor de calcul din UE.

Proiectul noului Cod Fiscal prevedea reducerea accizelor la carburanţi cu aproximativ 20%, dar măsura a fost eliminată de Parlament, astfel încât România ar putea urca și mai sus în clasamentul prețurilor la combustibili din UE.