MENIU

Economia zonei euro, cel mai puternic avans din ultimii 10 ani

Zona euro, perspective de creştere

Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat o creştere de 2,5% în 2017, acesta fiind cel mai puternic avans înregistrat de economia zonei euro în ultimii zece ani, arată datele preliminare publicate marţi de Oficiul european de Statistică (Eurostat).

Aceste cifre sunt superioare ultimelor estimări ale Comisiei Europene, care în luna noiembrie preconiza pentru zona euro o creştere de 2,2% în 2017, precum şi estimărilor Băncii Centrale Europene, care miza pe un avans de 2,4%.

Zona euro nu a mai înregistrat o creştere economică atât de bună după anul 2007, chiar înainte de criza financiară mondială, când a cunoscut un avans de 3%.

În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, datele Eurostat arată că, pe ansamblu, cele 28 de state membre UE au înregistrat o creştere similară cu cea consemnată de zona euro, cu un avans de 2,5% în 2017 comparativ cu 2016, informează Agerpres.

Cu toate acestea, atât în zona euro cât şi în UE, ritmul de creştere al economiei a încetinit uşor în ultimul trimestru al anului trecut comparativ cu trimestrul precedent, până la 0,6%, după un avans de 0,7% în trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul al doilea. Comparativ cu trimestrul patru din 2016, în perioada octombrie-decembrie 2017 PIB a crescut cu 2,7% în zona euro şi cu 2,6% în UE, după o creştere de 2,8% în ambele cazuri în trimestrul al treilea din 2017 comparativ cu perioada similară din 2016.

Mai multe articole despre:
zona euro economia euro