MENIU

Ebola face noi victime. Bilanț alarmant al deceselor din cauza cumplitei maladii

Epidemia de Ebola din nord-estul Republicii Democrate Congo a provocat moartea a peste 750 de persoane, la opt luni după detectarea primului caz, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care urmează să anunţe vineri dacă este vorba despre o "urgenţă de sănătate publică de interes internaţional", relatează AFP.

Epidemia a fost declarată pe 1 august în provincia Nord Kivu (nord-est). Cazuri au fost semnalate iniţial la Mangina, într-o zonă rurală, mai apoi în oraşul Beni, şi în prezent la Butembo-Katwa, la 50 km sud de Beni, în această regiune unde populaţia se deplasează foarte mult.

"Transmiterea bolii s-a intensificat în Butembo/Katwa şi în zonele sanitare din jurul Vuhovi şi Massereka. Aceşti factori au condus la o creştere a numărului de cazuri raportate în ultimele săptămâni, după o perioadă de declin", a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Bilanţul epidemiei continuă să crească, în ritm accelerat, conform organizaţiilor prezente la faţa locului.

De la începutul epidemiei, au fost raportate 1.186 de cazuri confirmate, dintre care 751 de decese, potrivit ultimelor statistici ale OMS din 9 aprilie.

Bilanţul precedent din 2 aprilie al OMS făcea referire la 690 de morţi.

Lupta împotriva epidemiei a fost perturbată în ultimele săptămâni de atacuri ale unor grupări armate. În plus, membrii comunităţilor se opun acţiunilor de prevenire a îmbolnăvirilor şi de acordare de îngrijiri medicale, dar şi înmormântărilor în condiţii de siguranţă.

Aceste "incidente de securitate" perturbă lupta împotriva Ebola prin limitarea accesului personalului medical la populaţie şi, prin urmare, la persoanele bolnave, ceea ce conduce la un risc de "intensificare a răspândirii virusului în aceste comunităţi", a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic.

 

Sursa

Mai multe articole despre:
epidemie ebola