MENIU

DW: Cum a ajuns avionul de lux cu oficialul rus al lui Putin pe aeroportul din Chișinău - Detalii șoc despre traseul din România

Vladimir Putin și Rustam Minnikhanov (Tatarstan) Foto: Profi Media

Informații halucinante ies la iveală după ce omul lui Vladimir Putin a fost întors din drum de pe aeroportul din Chișinău în urmă cu două zile. Avionul în care se afla oficialul rus a survolat spațiul aerian al României, stat membru NATO, potrivit Deutsche Welle.

Președintele republicii Tatarstan, Rustam Minnihanov, susținător al invaziei Rusiei în Ucraina și inclus împreună cu familia sa pe lista sancțiunilor occidentale, a survolat, fără probleme, cu un avion de lux, spațiul aerian al României, stat membru NATO, înainte de a ajunge la Chișinău, scrie Deutsche Welle.

Avionul de lux în care se afla președintele Republicii Tatarstan - Rustam Minnihanov a aterizat pe Aeroportul din Chișinău după ce ar fi survolat, fără probleme, spațiul aerian al României, stat membru NATO, susține aceeași publicație germană.

Surse de la Chișinău au declarat pentru jurnaliștii DW că Minnihanov ar fi fost avertizat să nu meargă în Republica Moldova, iar faptul că a forțat intrarea denotă că scopul vizitei lui era să provoace autoritățile moldovene, potrivit aceleiași publicații. Imediat după aterizarea pe aeroportul din Chișinău, Minnihanov nici nu a fost lăsat să coboare din avion, fiind forțat să facă imediat cale întoarsă.

„Pentru că este ilegal ca politicieni, artiști sau preoți dintr-o țară agresoare și teroristă să facă aici campanie electorală”, a afirmat Adrian Cheptonar, membru al Comisiei parlamentare pentru securitate națională, citat de DW.

Liderul regiunii Tatarstan se află pe lista sancțiunilor occidentale și ar fi urmat să susțină un discurs propagandistic prorus la congresul diplomației populare în regiunea separatistă Găgăuzia pentru susținerea candidaților prorusi la alegerile pentru funcția de guvernator al Găgăuziei de pe 30 aprilie.

Incidentul diplomatic din R. Moldova s-a petrecut luni, 17 aprilie, când Minnihanov a fost întors din drum de pe aeroportul din Chișinău. Republica Moldova a blocat în aceeași zi intrarea în țară a altor 45 de cetățeni străini. Iar marți, 18 aprilie, a fost interzis accesul pentru încă 31 de persoane. Pentru că acestea nu și-au putut justifica scopul călătoriei în R. Moldova.

Interzicerea pe teritoriul Republicii Moldova a șefului regiunii Tatarstan a fost clasificată de ministerul de externe rus drept „un act neprietenos”, iar în urma incidentului diplomatic, doi angajați ai ambasadei Rusiei la Chișinău au fost lăsați fără acreditare la aeroport. Iar premierul moldovean - Dorin Recean a mai anunțat că unul dintre ei ar putea fi deportat. 

Autonomia Găgăuzia, alături de regiunea separatistă Transnistria, în care majoritatea populației este vorbitoare de limbă rusă, este folosită de Vladimir Putin pentru destabilizarea Republicii Moldova și a o împiedica să parcurgă calea anunțată de președinta Maia Sandu, de aderare la UE și NATO.

Deși Găgăuzia, spre deosebire de Transnistria, se supune constituției Republicii Moldova (în baza legii din 1994 cu privire la statutul special al Autonomiei Găgăuze), regiunea are propriul guvernator, propriul parlament (Adunarea Populară) și propriul executiv, mai notează DW. Astfel, Găgăuzia nu trimite bani din impozitele și taxele locale la bugetul central de la Chișinău, însă se bucură de finanțare de la Guvern, la fel ca oricare altă unitate teritorial-administrativă a Republicii Moldova, amintește publicația germană.