MENIU

După caniculă vin furtunile. Ploi, descărcări electrice și grindină în cea mai mare parte a țării

<p>Cod galben de furtună. Judeţele afectate</p>

După zilele calde din weekend vom avea parte și de instabilitate atmosferică. Meteorologii anunță ploi, descărcări electrice și grindină.

Luni 15 iunie, canicula va persista în Câmpia Română, Podişul Moldovei şi partea continentală a Dobrogei. Se vor înregistra temperaturi maxime în jurul a 35 de grade, izolat chiar 37 de grade în Lunca Dunării, iar indicele de disconfort termic (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Începând cu seara zilei de duminică 14 iunie, până la sfârşitul zilei de marţi 16 iunie, vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta în zonele montane şi submontane, în Crişana, Maramureş, Transilvania, Moldova şi pe spaţii mai restrânse în rest. Vor fi averse, frecvente descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, ce vor avea trecător aspect de vijelie. Ploile vor avea şi caracter torenţial, cantităţile de apă vor depăşi local 15 l/mp şi izolat 30...40 l/mp, cu precădere în zonele de munte. Pe arii restrânse va cădea grindină.

Prognoza meteo

Luni, deşi valorile termice vor marca o scădere uşoară în regiunile vestice, nord-vestice şi centrale, vremea se va menţine deosebit de caldă în cea mai mare parte a ţării, caniculară după-amiaza în Câmpia Română, Podişul Moldovei şi partea continentală a Dobrogei, unde indicele temperatură-umezeală va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări scurte ale vântului, ce vor avea trecător aspect de vijelie, în zonele montane şi submontane, în Crişana, Maramureş, Transilvania, Moldova şi pe spaţii mai restrânse în rest.

Ploile vor avea şi caracter torenţial, cantităţile de apă vor depăşi local 15 l/mp şi izolat 30...40 l/mp, cu precădere în zonele de munte. Izolat va cădea grindină. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 26 de grade pe litoral şi 37 de grade, izolat în Lunca Dunării.


BUCURESTI

În capitală, vremea va fi caniculară în orele amiezii, cu o maximă termică de 34...35 de grade şi disconfort termic accentuat, indicele temperatură-umezeală urmând a atinge 80 de unitãţi. Spre seară se vor semnala averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi posibil căderi de grindină.


MUNTE

La munte deşi valorile termice vor marca o scădere uşoară faţă de duminicaă, vremea se va menţine mai caldă decât în mod normal pentru a doua decadă a lunii iunie. Vor fi 24 de grade la Predeal, 23 la Stina de Vale, 21 la Paltinis si Sinaia, 20 la Semenic si 16 pe Vf. Toaca din Ceahlau. Vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtã durată ale vântului, ce vor avea trecător aspect de vijelie. Ploile vor avea şi caracter torenţial, cantităţile de apã vor depãşi local 15 l/mp şi izolat 30...40 l/mp. Izolat va cãdea grindină.*


MARE

La mare vreme caldă şi va deveni uşor instabilă. Cerul va fi variabil, temporar noros după-amiaza şi noaptea, când trecător vor fi averse şi descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări trecãtoare. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 26 şi 28 de grade. Temperatura apei mării va fi cuprinsã între 21 şi 23 de grade.

REGIUNI

În regiunile intracarpatice se mai răcoreşte puţin astfel că nu mai vorbim de caniculă. La amiază vor fi 32 de grade la Timisoara, 30 la Oradea, 27 la Baia Mare si Cluj Napoca, 29 la Sibiu si 28 la Brasov. Dar instabilitatea atmosferica va fi accentuată: averse ce pot fi torentiale, descarcari electrice, izolat vijelii si cantitati de apa de 30-40 l/mp.

În sud, vreme caniculară si disconfort termic accentuat la şes. La orele amiezii vor fi 35 de grade la Drobeta Turnu Severin, 34 la Craiova, 36 la Alexandria si Calarasi 37 la Giurgiu.

În Dobrogea, foarte cald in partea continentală unde maximele ajung la 35 de grade, cald este si pe litoral, 27 de grade la Constanta. Pe arii restrinse dupa amiaza poate să plouă în aversă.

În Moldova instabilitatea atmosferică este accentuată. Aversele pot să lase izolat 30-40 l/mp, in special la munte si pot fi însoţite de vijelii. Maximele sunt în continuare ridicate, peste 30 de grade în aproape toată regiunea şi peste 35 in sud si in Podisul Moldovei.

VREMEA PE 2 ZILE

Marți valorile termice vor marca o scădere faţă de luni în toată ţara, cu mentiunea ca în sud şi sud-est vor fi tot peste mediile climatologice, caracterizând o vreme călduroasă. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată în majoritatea regiunilor şi se va manifesta prin averse ce pot avea caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări scurte ale vântului, care izolat vor lua aspect de vijelie. Excepţie va face Oltenia, unde fenomenele specifice instabilităţii atmosferice se vor semnala pe arii mai restrânse. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 21-22 de grade în Maramureş şi 33 de grade în sudul Munteniei (Giurgiu).

În capitală, deşi temperatura scade faţă de luni, vremea rămâne caldă pentru această dată. Dimineaţa, 18-20 de grade şi la amiază 31-32 de grade. Instabilitatea atmosferică se va manifesta mai ales după-amiaza, când vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

Miercuri vremea va fi răcoroasă în nordul ţării, în timp ce în restul ţării valorile termice se vor situa în apropierea mediilor climatologice specifice perioadei. Vor fi ploi mai ales sub formă de aversă, însoţite şi descărcări electrice şi vânt intens de scurtă durată, local în centrul, sudul şi estul teritoriului şi pe arii mai restrânse în rest. Izolat, cantităţile de apă pot fi mai însemnate. Maximele vor fi cuprinse între 17 grade la Suceava şi 31 de grade la Giurgiu.

În Bucureşti, vreme instabilă, iar temperatura aerului va continua să scadă uşor. Vor fi averse, însoţite de fenomene electrice. Dimineata in jur de 17 grade si o maximă de 27...28 de grade

TENDINTA

Dacă astăzi încă mai sunt nuanţele de rosu reprezentind masele de aer cald de origine tropicală, în special în regiunile extracarpatice, de mâine locul lor este luat de nuanţele de verde-albastru, asadar vremea se răceşte. Procesul de răcire durează şi miercuri cind deja se poate vorbi de o vreme răcoroasă în nordul ţării unde pot fi si maxime sub 20 de grade. Apoi, de joi si pina la sfirsitul saptaminii, chiar daca nu revin nuantele de rosu, temperatura mai creste putin intrind in limite normale pentru aceasta data, adica cu maxime intre 21 si 28 de grade. Totodata si instabilitatea atmosferica, accentuata pina atunci, se mai reduce.