MENIU

Dumitru Prunariu: E păcat că în școli nu se studiază astronomia. Oamenii au ajuns să spună că pământul e plat - Cine susține această teorie

Singurul român care a zburat în spațiu - Dumitru Prunariu condamnă teoria Pământului plat și vorbește despre importanța astronomiei ca disciplină de studiu în anii de școală în România.

“E păcat că în școlile românești nu se studiază organizat astronomia. Se studiază în cadrul unor cercuri de astronomie, sunt cluburi de astronomie, copiii se duc cu mult interes acolo, câștigă premii internaționale, câștigă concursuri și cu toate acestea, în școală nu se învață originea sistemului nostru solar, planetele, cum sunt alcătuite, ce înseamnă universal, puțin mai mult despre astronomie, pentru că, nemaifăcându-se, astronomii au ajuns oameni care au cunoștințe dezvoltate în multe domenii de activitate să considere însă că pământul e plat și chiar să insiste pe acest lucru”, mai spune Dumitru Prunariu, potrivit Radio Timișoara.

Ce spun adepții teoriei Pământului plat

Adepții teoriei „Pământului plat” cred că Pământul este de fapt un disc. Pentru ei nu este adevărat că Pământul - rotund gravitează în jurul Soarelui - rotund sau că Luna gravitează în jurul Pământului. Aceștia susțin că nu sunt dovezi care să arate curbura planetei pe care trăim, în plus, acesta nu ar avea o mișcare de rotație, ci ar fi staționar. Susținătorii „Pământului plat” se întâlnesc în mai multe țări unde își expun teoria în cadrul unor conferințe internaționale, potrivit căreia ar exista o conspirație mondială pentru noua ordine mondială, promovată de reptilieni, illuminati , care au interesul să convingă că Pământul este rotund. Adepțiie Pământului plat resping măsurătorile NASA și spun că imaginile din spațiu ar fi de fapt trucate. Conform celor care susțin această teorie, spaţiul nu există, nu există forță de gravitație, iar discul planetar este static şi staţionar, înconjurat de un zid de gheaţă, astfel că nimeni nu poate cădea de pe Pământ. Potrivit teoriei Pământului plat, Luna și Soarele ar fi mai mici decât Pământul. Dispozitivele GPS sunt făcute pentru a-i face pe piloții de avion să creadă că zboară în linii drepte în jurul unei sfere atunci când zboară de fapt în cercuri deasupra unui disc, mai spun cei care cred că Pământul e plat, potrivit Flat Earth Society. Motivul pentru care guvernele lumii ascund adevărata formă a Pământului nu a fost stabilit. Adepții teoriei cred că este probabil financiar. Adepţii teoriei Pământului plat se regăsesc de cele mai multe ori printre cei care sunt predispuşi şi la alte teorii ale conspiraţiei, ca cea anti-vaccin din timpul crizei de coronavirus, anti-tehnologia 5G, negarea încălzirii globale. 

Dumitru Prunariu a mai spus că țara noastră continuă să fie implicată în proiecte spațiale, chiar dacă nu deține un satelit propriu. Acesta a explicat că Agenția Spațială Română face parte dintr-un proiect european intitulat Herra, care va demara în 2024 și prin care deja e monitorizat un asteroid. În același timp, singurul român care a zburat în spațiu și a ajuns pe Lună susține că este din ce în ce mai probabilă o nouă aselenizare pentru construirea unor baze permanente.

Fostul cosmonaut a făcut aceste declarații la Semniarul de educație și cultură - ”Despre lumea de deasupra noastră”, de la Centrul de Cultură și Artă a Județului Timiș, săptămâna trecută, prilej cu care a povestit despre misiunea sa din 1981.