MENIU

DROGURILE, o dependență LETALĂ. REPORTAJ REALITATEA TV

DROGURILE, o dependență LETALĂ. REPORTAJ REALITATEA TV

Fenomenul consumului de droguri capată amploare în rândul tinerilor. La nivelul judeţului Bacău, 23% dintre studenţi şi 10% dintre tinerii cu vârste până în 16 ani sunt consumatori, potrivit specialiştilor Centrului Antidrog. Unul dintre tinerii care au căzut în capcana drogurilor este Alexandru. El a început să se drogheze încă de la vârsta de 13 ani. A trecut treptat de la substanţe uşoare la cele mai periculoase.

Influenţat de anturaj şi din cauza faptului că părinţii erau divorţaţi şi locuia doar cu mama, Alexandru s-a lăsat pradă drogurilor.

Alexandru mărturisește: "Cu baietii in spatele blocului o cheta, cam asa ne-am apucat majoritatea. Am incercat cu etnobotanice prima oara apoi am trecut la droguri mult mai tari, in afara de injectabile, orice, am si fumat heroina, am prizat cocaina ketamina".

În urma unei supradoze, la vârsta de 15 ani Alexandru a ajuns în stare gravă la spital. După ce a scăpat cu viaţă, el a hotărât să urmeze un tratament de dezintoxicare. Acum are 18 ani, este voluntar la Centrul Antidrog şi le împărtăşeşte şi celorlalţi consumatori experienţa sa pentru a-i determina să renunţe.

"Am consumat într-o zi şi am simţit că sunt pe cale să mor, mă dureau toate organele mai aveam un pic şi cedam. Pulsul meu era 55, am ajuns la spital şi mi-am dat seama că trebuie să renunt . Am fost indrumat de cei de la antidrog să mă duc la Cluj la cea mai bună clinica din ţară presupun si am stat acolo 3 saptamani si 4 zile, m-am curatat si am urmat o cura post consum" continuă dezvăluirile Alexandru.

Deşi numărul consumatorilor este mai mare, tot mai puţini dintre ei ajung să ceară sprijin specializat.

MARTA BUTNARU, Centrul Antidrog, declară: "Deşi studiile arată că sunt peste 200.000 de persoane care mor anual în lume care mor datorită consumului de substanţe. Pot să vă spun că din datele pe care le avem în momentul de faţă nr consumatorilor care apelează la serviciile Centrului antidrog este în scădere".

Anul trecut, în urma consumului de droguri la Spitalul Judeţean de Urgenţă au ajuns 59 de persoane cu vârste cuprinse între 19 şi 35 de ani.