MENIU

Dreptul la o moarte demnă. CEDO sprijină Franța în controversatul caz „Vincent Lambert”

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a menținut, vineri, o decizie luată de un tribunal francez, care a permis „deconectarea de la aparate” a unui bărbat paralizat și aflat în comă.

Francezul Vincent Lambert, în vârstă de 40 de ani, se află în comă profundă de 7 ani, de când un accident de motocicletă l-a transformat într-un tetraplegic. Decizia de a-l lăsa să moară sau a-l menține în viață a împărțit familia lui Lambert în două.

Lambert a fost ținut în viață prin injecții intravenoase cu substanțe nutritive și apă, la un spital din Reims, în nord-estul Franței. Părinții pacientului - romano-catolici practicanți - au insistat, însă, că fiul lor dă semne de revenire și că, probabil, are nevoie doar de o îngrijire mai bună.  

Povestea lui Lambert a declanșat o dezbatere febrilă în Franța, unde eutanasia este ilegală. Cu toate acestea, doctorii din Hexagon au dreptul de a-și retrage asistența medicală oferită unui pacient aflat într-o astfel de situație limită.

Cazul a fost supus atenției Curții Europene anul trecut, după ce Instanța Supremă a Franței a dat aviz favorabil celor care au ales moartea. Curtea de la Strasbourg a hotărât, vineri, că decizia de a opri alimentarea intravenoasă a lui Vincent Lambert nu încalcă legislația europeană.

Mai multe articole despre:
eutanasie CEDO cazul Lambert