MENIU

"Dragnea a jucat la două capete de referendum". Ce a urmărit şeful PSD

<p>Dragnea a votat la referendumul pentru "familia tradițională"</p>

Sunt voci care spun că liderul social-democraților Liviu Dragnea ar fi jucat la două capete în cazul referendumului pentru familie, scrie ediţia electronică a Deutsche Welle.

Toată lumea a remarcat absența cvasitotală a "practicilor tradiționale pesediste de mobilizare electorală" la referendumul din 6 şi 7 octombrie.

Ce se ascunde în spatele acestei mişcări bizare? Pe de o parte Liviu Dragnea a oferit câtorva milioane de români referendumul pe care și l-au dorit, în speranța că îi va câștiga în bazinul său electoral.

"Granița dintre alegătorii fideli PSD și votanții mobilizați de cultele religioase este însă foarte subțire, astfel încât e greu de spus câți au ieșit îndemnați de propagandiștii locali ai puterii și câți au fost convinși de preoți", se spune în articolul DW.

A doua carte pe care Liviu Dragnea a vrut să o joace este o tentativă de favor pentru Bruxelles pentru a obţine clemenţă în legătură cu modificările pe justiţie:

"Guvernul PSD+ALDE oferă celor de Bruxelles pe tavă, ca un fel de jertfă pentru recentele dispute, un referendum anulat pe teme sensibile ce țin de drepturi fundamentale, în speranța că europenii vor fi mai puțin intransigenți când vine vorba despre justiție", mai spun analiştii Deutsche Welle.

O chestiune care a iritat enorm societatea civilă, dar a dus, în schimb, la o mobilizare fără precedent a observatorilor electorali, a fost abandonarea multor elemente de securizare a votului.

Practic, leguitorul care a scris pachetul de reglementare a organizării referendumului a lăsat o poartă larg deschisă fraudei.

Însă, observă sociologul Barbu Mateescu, „PSD, principalul partid de guvernământ, care a organizat alegerile, a întins masa, a pus tacâmurile, a scos mâncarea din frigider, a pus șampania la rece – dar nu a mâncat. Este nefiresc ceva în această mișcare a PSD", mai spune Mateescu.

Mai multe articole despre:
referendum Liviu Dragnea referendumul