MENIU

Dosarul violențelor din Piața Victoriei: Cum s-au organizat ultrașii să atace jandarmii

Dosarul violențelor din Piața Victoriei: Cum s-au organizat ultrașii să atace jandarmii

"Este o stare care te cuprinde pe moment, nu pentru că ai un mobil anume, ci pentru că doar îi vezi pe ceilalți din jurul tău fiind agresivi și simți nevoia că să fii ca ei. Este ca atunci când echipa ta este pe punctul să piardă, iar în ultimul moment dă un gol și în acea clipă ai senzația de îți vine să dai cu picioarele pe garduri din cauza nebuniei momentului".

Declarația aparține unui suporter al echipei Rapid, acuzat că în noaptea de 1 spre 2 februarie 2017 a participat activ la violențele din Piață Victoriei. Tânărul a încercat să explice de ce a fost cuprins de furie, de ce a ripostat forțelor de ordine și cum a ajuns să participe la distrugeri. Ultrasul a făcut parte dintr-un grup format din aproximativ 50 de persoane care au încercat să se lupte cu jandarmii. Tinerii au aruncat cu sticle, bucăți de gheață, au aprins petarde și fumigene, au răsturnat containerele de gunoi pe care le-au incendiat.

Piața Victoriei: "Fără violență!"

Violențele acestui grup minuscul au deturnat protestul pașnic din fața Guvernului, la care participau mii de persoane și care strigau: "Fără violență!". Cum a fost posbil acest lucru? A fost un plan premeditat sau a fost ceva spontan? Acestea sunt întrebările la care au trebuit să găsească răspunsuri procurorii care au investigat violențele din acea seară.

Ziare.com aduce, în exclusivitate, detalii despre acest caz fără precedent. Un număr de 15 tineri au fost trimiși în judecată în acest dosar. Procesul este pe rolul Judecătoriei Sectorului 1, iar rechizitoriul are circa 450 de pagini. Mărturii ale forțelor de ordine, declarații ale inculpaților, ale martorilor, filmări făcute de jandarmi, înregistrări făcute de televiziuni sau cu telefonul de diverse persoane, interceptări telefonice, discuții pe whatsapp sau facebook, sunt doar o parte dintre probele strânse de anchetatori în aproape 30 de volume.

Citeşte mai mult

Mai multe articole despre:
proteste universitate ultras