MENIU

Dosarul Microsoft, faza spovedaniei. Cum decurgeau negocierile

Dorin Cocoş, Gabriel Sandu şi omul de afaceri Dumitru Nicolae au recunoscut şi în faţa instanţei toate acuzaţiile din celebrul dosar Microsoft. Judecătorii au fost de acord ca aceştia să beneficieze de procedura simplificată, prin care pedepsele lor vor fi mult mai mici.

În faţa instanţei, Dumitru Nicolae a povestit că, la solicitarea lui Dinu Pescariu, a negociat cu Alexandru Bittner deblocarea contractului de închiriere a licenţelor Microsoft din 2004. Bittner era pe atunci un apropiat al lui Adrian Năstase. Nicolae a mărturisit şi că au existat intervenţii la Şerban Mihăilescu, fostul şef al Secretariatului General al Guvernului în perioada Năstase. După ce au fost mituiţi, cei doi au accelerat încheierea contractului.

“DUMITRU NICOLAE: Bittner mi-a zis textual că trebuie să îi dăm 3,8 milioane de dolari pentru rezolvarea acestei probleme. (…)M-am dus la Bittner, i-am spus, a acceptat și i-am dat un milion de dolari. (…) După ce am plătit prima tranşă de bani, lucrurile s-au reaşezat, în sensul în care Bittner s-a ţinut de cuvânt. (…)I-am dat lui Şerban Mihăilescu 800 de mii de dolari. (…)Restul sumei, de 2,8 milioane de dolari către Bittner, i-am plătit cash la birou la dansul, duși personal sau de către un băiat de încredere. După ce le-am plătit celor doi s-a accelerat afacerea. (…) Mi-a spus Bittner că trebuie să suplimentez cu un milion de dolari, în total 4,8 milioane de dolari. Am fost de acord. Banii i-am plătit integral până la sfârşitul lui 2004."

Sursa: declaraţie Dumitru Nicolae

Dumitru Nicolae a recunoscut că a dat mită şi în 2009 pentru prelungirea contractului de închiriere a licenţelor Microsoft. Atât Dorin Cocoş, cât şi fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu s-au confesat judecătorilor.

“DORIN COCOŞ: Florică a venit cu propunerea să împartă comisionul care se ridica la aproape 16 milioane de euro. (…) Propunerea a fost ca fiecăruia să îi revină câte patru milioane de euro. Am fost toți de acord. (…) Eu le-am că vreau să folosesc o foarte mare sumă de bani pentru campania PDL din 2009. “

Sursa: declaraţie Dorin Cocoş

GABRIEL SANDU: Am fost cel mai prost ministru, dacă mă gândesc acum, când sunt aici, în faţa instanţei.
JUDECĂTOR: Ce recunoaşteţi din actul de acuzare?
GABRIEL SANDU: Tot.
JUDECĂTOR: Pe ce fond?
GABRIEL SANDU: Pe înțelegerea ca vor ajunge patru milioane de euro la partid.
JUDECĂTOR: Cu cine?
GABRIEL SANDU: Cu Cocoş şi Pinalti inițial, apoi eu, direct cu Florică, doar pe suma de două milioane de euro. Am acceptat înțelegerea întrucât trebuia să aduc niște bani la partid.

Sursa: declaraţie Gabriel Sandu

Sandu a mai povestit cum Florică şi Pescariu i-au cerut ca un milion de euro să meargă către doi şefi din Unicredit, bancă ce finanţa proiectul licenţelor IT.

Denunţători în acest dosar au fost Dinu Pescariu şi Claudiu Florică. Cei doi sunt cei care au cerut să ia legătura cu factori de decizie din Guvernul României pentru încheierea contractelor de închiriere a licenţelor Microsoft.