MENIU

Dosarul fraudelor de la retrocedări. Sergiu Diacomatu și Lăcrămioara Alexandru, reținuți

<p>Fostul vicepreședinte ANAF, Romeo-Florin Nicolae, trimis &icirc;n judecată pentru trafic de influenţă</p>

Fostul vicepreședinte al ANRP, în mandatul Crinuței Dumitrean, Sergiu Diacomatu, și Lăcrămioara Alexandru, membru în Comisia pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, au fost reținuți, joi seară, pentru 24 de ore de procurorii DNA. Aceștia vor fi duși în Arestul Central al Poliției Capitalei și vor fi propuși, vineri, pentru arestare preventivă, informează Realitatea TV.

În același dosar, vicepreşedintele PNL, Ioan Oltean, a fost adus, joi, cu mandat la audieri la sediul DNA, după ce a fost ridicat de procurori de pe aeroportul Otopeni. Acesta este urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu și trafic de influență într-un nou dosar privind o despăgubire ilegală care ar fi fost acordată de ANRP. În schimbul intervenţiei sale pe lângă membrii comisiei de despăgubiri, vicepreşedintele liberal ar fi primit 600 de mii de euro mită, chiar în incinta unei biserici.

În acelaşi dosar, omul de afaceri Mihai Rotaru, acţionar la echipa de fotbal Universitatea Craiova, a fost reținut peste 24 de ore de către DNA. Rotaru a fost săltat, joi, şi dus în faţa anchetatorilor, fiind suspectat că ar fi primit despăgubiri uriaşe, de peste 108 milioane de lei, de la ANRP. Potrivit DNA, valoarea a fost supraevaluată cu aproape 90 de milioane de lei. 

Rotaru ar fi obţinut banii la numai șase luni după ce a cumpărat, cu doar 3,4 milioane de euro, drepturile litigioase de la un argeşean care încerca de opt ani să primească aceste despăgubiri.

Cu suma de peste 108 milioane de lei, Mihai Rotaru se clasează pe locul 11 în topul celor mai mari despăgubiri oferite de ANRP. Banii au fost obţinuţi pentru un teren de aproape 62 de mii de metri pătraţi din Piteşti, când şefa comisiei era chiar Crinuţa Dumitrean, o apropiată a lui Ioan Oltean, iar vicepreşedinte Cătălin Teodorescu, urmărit penal, de asemenea, pentru abuz în serviciu. Acesta nu a fost, însă, reținut.

Mihai Rotaru nu este singurul afacerist care a primit despăgubiri fabuloase. Şi Gheorghe Stelian sau Horia Simu Şchiopu au obţinut sume impresionante de la ANRP, iar acum sunt vizaţi în dosare de corupţie.