MENIU

Dosarul "FRAUDĂ LA REFERENDUM": DNA cere pedepse cu suspendare pentru doi dintre inculpaţi

Dosarul "FRAUDĂ LA REFERENDUM": DNA cere pedepse cu suspendare pentru doi dintre inculpaţi

Procurorii anticorupţie au cerut vineri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, condamnarea la pedepse cu suspendarea executării pentru doi dintre inculpaţii din dosarul "Fraudă la referendum", după ce aceştia au recunoscut integral faptele de care sunt acuzaţi.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au luat în discuţie, vineri, separat de dosarul "Fraudă la referendum", cazul celor două persoane care şi-au recunoscut vinovăţia.

Procurorul DNA prezent la şedinţa de judecată le-a cerut magistraţilor constatarea faptelor de care sunt acuzaţi soţii Marius Marinel şi Simona Cristina Preduţ şi condamnarea acestora la pedepse cu suspendare. Acesta a arătat că cei doi nu erau instruiţi din punct de vedere legal, că la nivel rural nu se cunoaşte atât de bine practica de votare şi că, în acest context, aceştia ar putea fi condamnaţi la o pedeapsă cu suspendare.

La rândul lor, avocaţii celor doi au depus la instanţă o decizie anterioară, dintr-un alt proces ce viza infracţiuni la legea electorală, în care s-au dispus pedepse administrative, cu amenzi.

Avocaţii au cerut judecătorilor să se constate că faptele celor doi nu sunt de impact şi că, prin prisma bunei-credinţe de care au dat dovadă, după ce au colaborat, de la începutul anchetei, cu procurorii, ar putea să fie achitaţi sau amendaţi administrativ.

Judecătorii instanţei supreme au rămas în pronunţare în acest caz şi urmează să ia o decizie în 27 ianuarie.

Avocatul soţilor Marius Marinel şi Simona Cristina Preduţ a arătat, în 10 ianuarie, că aceştia doresc să fie judecaţi prin procedura simplificată, respectiv prin prisma articolului 320 indice 1 din Codul de procedură penală, prin care se arată că inculpatul recunoaşte integral acuzaţiile ce i se aduc de către anchetatori, iar în acest context i se scade o treime din pedeapsa ce va fi aplicată.

Tot atunci, instanţa a stabilit ca audierile în dosarul "Fraudă la referendum" să înceapă în 14 februarie, cu un prim lot de persoane, respectiv membrii Secţiei de votare 105, iar în 28 februarie să fie audiat un al doilea lot, cu membri ai secţiei de votare 140.