MENIU

"Dosarele X" la Guvern. Nu cheltuie un șfanț, dar se împrumută cu 20.000 de euro pe minut

Unde se duc banii?

În fiecare minut din luna septembrie, Guvernul va lua cu împrumut câte 20.000 euro. Băncile jubilează, nu mai au nevoie de clienți din economia reală. 

Guvernul condus de Victor Ponta se laudă în fiecare lună cu excedent bugetar, adică îi rămân mai mulți bani decât cheltuie. Asta în condițiile în care investițiile publice din 2015 dețin un record negativ rușinos în ultimii 10 ani.

Misterul e demn de serialul X-Files: de ce mai împrumută sume uriașe de la bănci, dacă Executivul are teancuri babane sub saltea?

În fiecare minut din luna septembrie, Guvernul va lua cu împrumut câte 89.000 de lei (sau 20.000 euro). Banii se vor strânge la datoria publică, adică în cârca fiecărui român, în timp ce băncile "se îngrașă" liniștite cu un client atât de gras în portofoliu.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat împrumuturi de 3,845 miliarde de lei de la băncile comerciale în luna septembrie, informează Agerpres. Potrivit sursei citate, sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Malpraxis la guvernare: cele mai mici investiții din ultimii 10 ani

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat împrumuturi de 3,845 miliarde de lei de la băncile comerciale în luna septembrie, din care 3,5 miliarde de lei prin opt licitaţii de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat, iar 345 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Conform prospectelor de emisiune, MFP va organiza două licitaţii de certificate de trezorerie cu discont, una în valoare de 700 de milioane de lei, pe 17 septembrie, şi cealaltă de 500 de milioane de lei pe 28 septembrie.

De asemenea, vor fi organizate şase licitaţii de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 2,3 miliarde de lei, cu scadenţe la trei, şapte şi zece ani, fiecare fiind urmată, a doua zi, de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni.

În 2015, MFP intenţionează să împrumute de pe piaţa internă circa 10 - 12 miliarde lei prin emisiuni de certificate de trezorerie şi 25 - 28 miliarde de lei prin emisiuni de obligaţiuni benchmark.

Mai multe articole despre:
investiţii excedent bugetar