MENIU

Dosarele X din Constanţa: cum a ajuns în M. Neagră balena antrenată în scop militar în fosta URSS

Dosarele X din Constanţa: cum a ajuns în M. Neagră balena antrenată în scop militar în fosta URSS

O balenă albă, despre care s-a spus că ar fi fost antrenată în scopuri militare la unul dintre delfinariile din fosta Uniune Sovietică, a ajuns, în anul 1994, de-a lungul litoralului românesc şi apoi a dispărut spre strâmtoarea Bosfor.

Pe 25 mai 1994, scafandrii militari care executau lucrări subacvatice de antrenament cu explozibili în Marea Neagră, în dreptul localităţii Agigea, au avut parte de o experienţă deosebită. Lângă ei, în apă, a apărut o belugă, un animal marin care trăieşte doar la Polul Nord. Ea a ieşit la suprafaţă având în gură explozibilul pe care scafandrii români îl puseseră pe fundul mării, pentru exerciţii. Balena albă era foarte sociabilă, spune un scafandru prezent la întâmplare şi care, din motive de securitate, nu îşi dezvăluie identitatea, relatează adevarul.ro.

Prezenţa balenei albe în libertate a fost elucidată de un ucrainean, spune Simion Nicolaev, directorul Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“, din Constanţa. După apariţia balenei în apele teritoriale româneşti, dar şi pe coasta Turciei, un ucrainean a scris o carte lămurind misterul.

„În paginile scrise în limba rusă se vorbeşte despre balena albă care a scăpat de la un delfinariu militar din fosta URSS, acolo unde era antrenată în scopuri militare. După ce a străbătut mare parte din coasta litorală, a ajuns şi la Mangalia. Oamenii de acolo au descoperit că balena era obişnuită să lucreze cu scafandrii militari, fiind antrenată pentru a lucra cu oamenii. Este o specie de dimensiuni mari, ea putând să atingă în lungime cinci-şase metri şi astfel cred că putea transporta cantităţi mari de explozibil, dar, în acelaşi timp, această specie este uşor de dresat. Ai noştri încercau să o prindă aruncând spre ea un ham, dar ea se desfăcea repede, se ducea la fund şi iar ieşea la suprafaţă, la fel de prietenoasă faţă de oameni“, spune Simion Nicolaev.

Beluga a stat aproape doi ani în apele teritoriale ale României, după care s-a îndreptat spre ţărmul turcesc, unde şi aici a fost tratată regeşte o vară întreagă.

„A ajuns într-o localitate unde trăiesc mulţi pescari şi toţi veneau să îi aducă mâncare balenei. Ba chiar a ajuns simbolul acelei localităţi“, completează directorul institutului. Când a venit toamna, mamiferul acvatic a părăsit şi coasta Turciei. Ulterior, a fost capturată şi apoi a dispărut pentru totdeauna.