MENIU

Dosare penale pentru doi gardieni de la Poarta Albă. "Nu este corect să distrugă şi alte vieţi"

Penitenciarul Poarta Albă

Oamenii cu probleme în justiţie continuă să ia decizii în sistemul penitenciar. Este şi cazul celor doi gardieni de la Penitenciarul Poarta Albă, Mihai Mate și Petrică Bănuță, pe numele cărora procurorii au deschis dosare penale. Aceştia apar în mai multe sesizări primite de Realitatea TV de la rudele deţinuţilor potrivit cărora gardienii i-au ameninţat cu amânarea eliberărilor condiţionate.

Procurorii au deschis dosare penale pentru doi gardieni de la Penitenciarul Poarta Albă. Este vorba despre Mihai Mate și Petrică Bănuță. Anchetele au fost deschise în urma unor plângeri. În prezent, doar la Parchetul Curţii de Apel Constanţa, aceştia sunt vizaţi în două dosare. Numele gardienilor au apărut însă şi în mai multe sesizări primite de Realitatea TV de la rudele deţinuţilor. În scrisori se arată că, după protestele din Penitenciare, Mihai Mate și Petrică Bănuță i-au ameninţat pe deţinuţii de la Poarta Albă că solicitările de eliberare condiţionată le vor fi amânate dacă vor mai face publice neregulile de după gratii.

Realizatorul Realitatea TV Octavian Hoandră a făcut un apel, în emisiunea "Realitatea Românească", către ministrul Justiţiei, Raluca Prună, cu privire la cercetarea cât mai rapidă a celor doi gardieni:

"Vă aduceţi aminte că am făcut nenumărate emisiuni despre penitenciarele româneşti şi despre noii torţionari şi vreau să nu scap această ocazie să cer şi eu alături de orice om de bun simţ ca aceşti doi domni care sunt cercetaţi în mai multe dosare să fie puşi la dispozitie. Nu este corect să distrugă şi alte vieţi. Vă rog doamna ministru să îi puneţi la dispoziţie ca să poată să fie cercetaţi", a spus Octavian Hoandră în emsiunea de sâmbătă seara.

Un răspuns primit de Realitatea TV de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa, în legătură cu gardienii Mihai Mate și Petrică Bănuță, ambii angajaţi la Penitenciarul Poarta Albă, ne arată că sunt vizaţi de două anchete deschise în urma unor plângeri în care au fost menţionaţi.

În răspunsul primit de Realitatea TV de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa se precizează: “Pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa au fost înregistrate mai multe dosare în care s-au efectuat acte de urmărire penală faţă de numiţii Mate Mihai şi Bănuţă Petrică, soluţionate, în prezent doar două dosare aflându-se în lucru la procurorii Secţiei de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.”

Numele celor doi au apărut în mai multe sesizări primite de Realitatea TV de la rudele deţinuţilor, încarceraţi la Penitenciarul Poarta Albă.

"Domnii Mate Mihai şi Bănuţă Petrică, de la Penitenciarul Poarta Albă (…) au întocmit un tabel cu deținuţii care mai au una sau două luni până la termenul de eliberare condiţionată, punându-i să declare că nu este adevărat ce a declarat Iulian Florin despre condiţiile de viaţă din interiorul penitenciarului. Cei care vor declara împotriva lui Iulian Florin şi vor semna, vor primi recomandarea de eliberare condiţionată şi vor fi puşi în libertate imediat”, ne-a scris soţia unui deţinut.

Ruda unui alt deţinut ne-a sesizat că, tot la Poarta Albă, solicitările de eliberare condiţionată ar fi fost amânate, după ce, în presă au apărut detalii despre neregulile de după gratii.

“Asta s-a întâmplat dacă ne-am spus durerea la televizor : Toate cererile de eliberare condiţionată de la Poarta Albă au fost respinse şi amânate două sau trei luni de către comisia de eliberare, deşi deţinuţii au întrunit toate cerinţele!“…ne-a scris ruda unui alt deţinut.

În urma unui control făcut la Penitenciarul Poarta Albă, fostul director al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor a declarat, în luna iulie, că nu au existat presiuni asupra deţinuţilor. Totuşi, Claudiu Bejan a sesizat atunci parchetul după dezvăluirile făcute de Iulian Florin la Realitatea TV. Între timp, cei doi au rămas în funcţii deşi asupra lor planează suspiciuni.

Puteţi semnala nereguli din sistemul penitenciar pe adresa projustitie@realitatea.net. 

 

Mai multe articole despre:
închisori Poarta Albă gardieni