MENIU

Dosare grele închise pe baza prescrierii: Andrei Hrebenciuc și Nelu Iordache scapă de acuzații -  Cum se ferește Cătălin Cherecheș de proces

Un nou dosar cu un prejudiciu de 300 de milioane de euro a fost închis din cauza prescripției faptelor. Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus încetarea procesului în dosarul retrocedărilor de la Romsilva. Astfel, Andrei Hrebenciuc, fostul deputat Ioan Adam și fosta soție au scăpat de acuzațiile de corupție.

 

ANDREI HREBENCIUC. Fiul lui Viorel Hrebenciuc scapă de dosarul de corupție în care a fost acuzat că a retrocedat ilegal aproximativ 44 de mii de hectare de pădure în județul Bacău în favoarea lui Paltin Sturdza, relatează Realitatea PLUS.

Foto: ziuaconstanta.ro

Andrei Hrebenciuc și-a recunoscut faptele și a fost condamnat în primă instanță la doi ani de închisoare cu suspendare. Dosarul a fost trimis de procurorii anticorupție la Înalta Curte de Casație și Justiție în anul 2015, iar de atunci, a fost tergiversat. Prejudiciul calculat de DNA în acest caz se ridică la peste 300 de milioane de euro. Andrei Hrebenciuc ar avea o relație amoroasă cu influencerul Dana Budeanu, după cum scrie presa de cancan, potrivit Realitatea PLUS.

Toți inculpații din dosarul retrocedărilor ilegale Romsilva au scăpat de pedepse: Ioan Adam (fost deputat, care primise la Curtea de Apel Braşov o condamnare de 2 ani închisoare cu executare), Andrei Hrebenciuc (fiul lui Viorel Hrebenciuc) - 2 ani de închisoare cu suspendare în prima instanţă; Lorand Andras Ordog (judecător la Tribunalul Covasna) - 7 ani cu executare; Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul retrocedării) - 3 ani cu executare; Anca Roxana Bularcă (fostă Adam, fosta soţie a deputatului Ioan Adam, judecătoare la Tribunalul Braşov) - 2 ani de închisoare cu suspendare. De asemenea, s-a dispus încetarea procesului penal sau achitarea şi în cazul celorlalţi inculpaţi din dosar: Dan Costin Bengescu, Gabriela Rodica Sturdza (fostă Zaharia), Sorin Ion Iacob, Ioan Mătăşel.

De menţionat că fostul deputat Viorel Hrebenciuc avea o condamnare de 2 ani închisoare. El a atacat împreună cu ceilalţi inculpaţi decizia Curţii de Apel Braşov, însă şi-a retras apelul în noiembrie 2021.

Acuzaţiile din dosar se referă la retrocedarea ilegală a 43.227 hectare de teren forestier în judeţul Bacău în favoarea lui Paltin Sturdza şi în defavoarea Romsilva. Prejudiciul calculat de DNA în acest caz se ridică la 1.421.800.870 lei (echivalentul a 303.888.615 euro), reprezentând contravaloarea terenului.

 

NELU IORDACHE. Un alt personaj controversat care a fost ajutat de prescriere este Nelu Iordache. Omul de afaceri a scăpat de două dosare penale în urma deciziilor CCR și ÎCCJ.

Astfel, în ianuarie 2023, Curtea de Apel Bucureşti i-a anulat lui Iordache o pedeapsă de 12 ani şi 6 luni închisoare primită în dosarul delapidării companiei de transport aerian Blue Air, unde prejudiciul era de peste două milioane de euro.

 

CĂTĂLIN CHERECHEȘ. După acest model al afaceriștilor și politicienilor anchetați de procurori, primarul Cătălin Cherecheș vrea să scape de proces.

În luna aprilie a anului viitor, faptele din dosarul în care Cherecheș a fost condamnat în primă instanță la 5 ani de închisoare se vor prescrie, relatează Realitatea PLUS.