MENIU

Dorin Iacob despre caracatița ANAF-Rimini-Romprest: Noi am sesizat aceste aspecte ANAF-ului. Ei se simt protejați de mediul politic

Dorin Iacob

Dorin Iacob a comentat în direct la Realitatea PLUS cel mai recent scandal de la vârful ANAF care prezintă încrengături până în zona politică. Un director ANAF a fost săltat de procurorii DNA, împreună cu finul său care e un puternic om de afaceri. Cei doi sunt acuzați de trafic de influență. Interesant este că directorul ANAF, Cătălin Cojocaru, este recunoscut pentru faptul că a blocat de-a lungul timpului diferite sesizări din interiorul instituției.

Anchetă bombă a DNA. Un greu din ANAF, director general adjunct, dar și un important om de afaceri, naș și fin, sunt acuzați de trafic de influență. Mai exact, directorul Cătălin Cojocaru ar fi intermediat listarea unor produse în magazinele unui retailer cunoscut. Pentru asta el ar fi primit 4.000 de euro și 276.000 de lei. Dorin Iacob a comentat dosarul și a explicat întreaga încrengătură:

"Este mai puțin important cine este afaceristul implicat, e clar că calitatea domniei sale e aceea de fin al directorului ANAF. Acest domn director a făcut diferite acțiuni de influență. 

Domnul Călin Cojocaru în calitatea să de director, într-un caz pe care-l știu eu, a estompat multe sesizări care s-au făcut în situația de la ROMPREST. Domnul Daniel Petrașcu, firma Rimini, este furnizor pentru Romprest. E de notorietate legătură să cu domnul Cojocaru. Firma Rimini furnizează pentru Romprest echipamente de protecție pe foarte multe sute de mii de euro anual.

Este o afacere în care ca întotdeauna, imaginați-vă, că din zona firmelor chinezești se cumpără sau nu se cumpără echipamente de protecție. Noi am sesizat aceste aspecte ANAF-ului și am aflat pe parcursul acestor sesizări că cel care deturnează situația de control pe care ar trebui să o aibă, el este personajul care le deviază, le pune la sertar.

O metodă de lucru, o combinație între cei doi, care dacă era din timp sesizată în interiorul ANAF-ului, nu se ajungea la astfel de situații.

Ce mai este interesant aici, acest domn Cătălin Cojocaru mai are un portret robot. Îi place să spună, să se laude, că se are bine cu mai marii din politică, că sunt în aceiași lojă masonică. Informațiile despre asta circulă chiar și pe la urechile celor cu care se laudă, dar nu se face nimic în privința asta.

Erau influențate dosarele în sensul de a nu se face verificările chiar dacă ai sesizări.

Iată un exemplu simplu pe care noi l-am documentat, am sesizat către autorități și către mediul politic ceea ce știam noi. Ei se simt protejați, cei de la ANAF, domnul Cojocarul. Modul în care acționează astfel de personaje este foarte periculos. Și liderii politici știu aceste lucruri. De ce nu se extind anchete și în acea direcție? Părtași la trafic de influență chiar și pasiv.

Trebuie să salutăm acțiunea celor de la DNA pentru că cu siguranță și domniilor lor știu de ce relații afirmă în spațiul public domnul Cojocaru că se bucură. 

În acest caz se țintește exact la miezul rotativei, că să zic așa", a explicat Dorin Iacob.

Din sursele apropiate anchetei se pare că vor urmă și alte nume grele din cadrul ANAF să fie audiate și să se stabilească dacă au vreo implicare.
 

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de suspecţii Cătălin Adrian Cojocaru, la data faptelor şi în prezent director general adjunct al Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), pentru complicitate la trafic de influenţă în formă continuată (2 acte materiale), şi o persoană fizică, om de afaceri, pentru trafic de influenţă în formă continuată (2 acte materiale).

”În perioada 2018 – mai 2022, la «rugămintea» omului de afaceri, cercetat în prezenta cauză, suspectul Cojocaru Cătălin Adrian, în calitatea menţionată mai sus, ar fi intermediat listarea în magazinele unui retailer naţional a unor produse realizate de două societăţi comerciale. În schimbul acestor demersuri, de la administratorii celor două societăţi comerciale, omul de afaceri ar fi pretins, în mod direct, pentru sine, un procent de 40% din părţile sociale ale societăţilor ale căror produse urmau să fie listate şi ar fi primit, ca urmare a acelor «asocieri», sumele de 4.000 euro şi 276.000 lei, aceştia din urmă fiind disimulaţi sub forma unor dividende şi cesiune părţi sociale”, a arătat DNA, joi, într-un comunicat de presă.

Mai multe articole despre:
dorin iacob romprest rimini