MENIU

Donald Trump și Vladimir Putin, rivali și în cursa pentru Premiul Nobel pentru Pace 2021

Donald Trump și Vladimir Putin

Vladimir Putin a fost propus pentru Premiul Nobel pentru pace 2021, la care aspiră și liderul de la Casa Albă, Donald Trump. 

 

Anunțul a fost făcut de scriitorul rus Serghei Komkov, potrivit agenţiei EFE, citată de Agerpres.

„Propunerea a fost trimisă pe 9 septembrie şi pe 10 a fost primită de Comitetul Nobel de la Oslo”, a spus Komkov la o conferinţă de presă desfăşurată la agenţia Rosbalt.

Komkov, director al revistei „President”, a susţinut că abia după propunerea sa un parlamentar norvegian a propus ca premiul să-i fie acordat lui Trump pentru contribuţia acestuia la acordul de normalizare a relaţiilor între Israel şi Emiratele Arabe Unite. La începutul lunii septembrie, Donald Trump a fost propus la Premiul Nobel pentru Pace pentru sprijinul acordat înțelegerii dintre Israel și Emiratele Arabe Unite. Într-un moment istoric, Israel, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Bahrein au semnat, pe 15 septembrie 2020,  acorduri de normalizare a relaţiilor, în cadrul unei ceremonii care a avut loc pe peluza Casei Albe, în prezenţa preşedintelui american Donald Trump.

Despre susținerea liderului de la Kremlin pentru Premiul Nobel pentru Pace, scriitorul rus Serghei Komkov susține despre Vladimir Putin că „face un efort maxim pentru menţinerea păcii şi a liniştii nu doar pe teritoriul propriei ţări, ci contribuie activ la soluţionarea paşnică a conflictelor izbucnite pe planetă”.

El subliniază că în timpul pandemiei de COVID-19 preşedintele Rusiei a dispus trimiterea de ajutoare către circa 30 de ţări, printre care se numără SUA, China, Venezuela, Italia şi Iran.

De asemenea, continuă Serghei Komkov, Putin şi-a demonstrat ataşamentul faţă de valorile umanitare şi religioase incluzând cuvântul „Dumnezeu” în Constituţia rusă.

Vladimir Putin a fost propus pentru Premierul Nobel pentru Pace şi în anul 2014, meritul invocat atunci fiind prezentarea planului pentru neutralizarea arsenalului sirian de arme chimice şi evitarea astfel a unei intervenţii militare occidentale.

Până în prezent numai doi ruşi au primit Nobelul pentru Pace, fizicianul şi disidentul Andrei Saharov şi ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov. 

Nici Donald Trump nu este la prima nominalizare la prestigiosul premiu. În 2018, în urma summitului său din Singapore cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, a intrat în această cursă dar a pierdut. În schimb, Barack Obama, predecesorul său democrat, a reușit în 2009 să câștige acest premiu la doar nouă luni după ce a devenit președinte al SUA. Donald Trump a declarat de mai multe ori în ultimii doi ani că ar merita Premiul Nobel pentru Pace pentru lucrurile pe care le-a făcut.