MENIU

Donald Trump anunță că a vrut să-l ”elimine” pe președintele Siriei. Cum a scăpat Bashar al-Assad

Donald Trump

Președintele SUA, Donald Trump, a declarat că a luat în calcul ”eliminarea” omologului său sirian, Bashar al-Assad, în 2017. Cel care s-a opus a fost șeful de atunci al Pentagonului, Jim Mattis, susține liderul de la Casa Albă.

”Aș fi preferat să-l elimin. M-am asigurat că a fost planificată”, a declarat Trump la Fox News. Momentul care l-a făcut să decidă acest lucru ar fi fost atacul chimic din aprilie 2017, din Siria, atribuit regimului lui Bashar al-Assad

”Mattis nu a vrut să o facă. Mattis a fost un general supraevaluat și m-am despărțit de el”, a adăugat liderul de la Casa Albă. 

Declarația de marți contrazice însă o alta făcută de Trump în septembrie 2018. Atunci, președintele american a susținut că nu a discutat niciodată cu șeful Pentagonului despre posibila asasinare a președintelui Siriei. ”Nici măcar nu s-a discutat (...). Nici măcar nu a fost luată în considerare", spunea Trump în urmă cu doi ani. 

Liderul american a fost chestionat în Biroul Oval cu privire la un pasaj din cartea ”Frica: Trump în Casa Albă” de jurnalistul Bob Woodward, potrivit căruia l-a sunat pe Jim Mattis și i-a spus direct că vrea ca președintele Siriei să fie asasinat, notează hotnews. În decembrie 2018, Mattis și-a depus demisia, la o zi după anunțul lui Trump privind retragerea trupelor americane din Siria. Șeful Pentagonului preciza atunci că, în opinia sa, SUA trebuie să trateze aliații cu respect și să folosească toate ”uneltele puterii americane pentru a contribui la apărarea comună”. 

Mai multe articole despre:
donald trump bashar al-assad siria jim mattis