MENIU

Doliu uriaș la Salvamont. A murit un personaj legendar, pionierul folosirii câinilor de avalanșă

Foto ilustrativ

Serviciul Salvamont este în doliu la moartea unui personaj emblematic, Mihail Sârbu, cel care a fost un pionierul al folosirii câinilor de avalanșă. "Nea Mihai", cum era cunoscut de către toți colegii mai tineri, a fost șeful Salvamont Sinaia, dar și cel care a scris prima istorie a serviciului de salvare montană.

"Rămas bun, Mihai... Omul care a fost permanent cu sufletul alături de câini de avalanșă Salvamont România, fiind vizibil fericit la fiecare pas înainte, fiind alături de noi la fiecare victorie. Omul care a încercat să edifice un sistem canin în Salvamont România în anii 70, dar a fost descurajat de "papagalii" vremii. De atunci și până acum, au urmat avalanșe care au produs peste 200 de morți, Salvamontul vremii neavând câini de avalanșă!
Îți promitem să ne atingem (sau să doborâm, după caz) toate țintele, toți papagalii timpurilor noastre, Mihai Sârbu.  Salută-i pe al tău Bari, și pe ai noștri Dara, Haiduc și Argo. Cândva, ne vom revedea și vom sta la povești..." a scris Salvamont.
 
 
Mihai Sârbu a fost și autorul lucrării "Cronica Salvamont", lucrare ce reuşeşte să surprindă, într-un arc de timp de peste o sută de ani de activitate de salvare montană, frumuseţea acestei activităţi nobile, pe care doar cei dedicaţi o pot face, voluntar, altruist, iubind omul şi natura şi niciodată din obligaţie.
 
 
Câinii de avalanșă au fost aduși pentru prima dată în România în urmă cu aproape 10 ani de către Ion Sănduloiu, șeful Salvamont Argeș. La acea vreme, țara noastră era singura din Europa care nu dispunea de câini de căutare în avalanșă. Astfel, primii doi câini din România care au fost dresați special pentru astfel de situații au fost Helios și Dara.
Mai multe articole despre:
salvamont mihai sarbu a murit salvamontist