MENIU

DOLIU URIAȘ A murit primul președinte al Curții de Conturi, fost șef în Banca Națională

Foto ilustrativ

 Primul președinte al Curții de Conturi de după perioada comunistă s-a stins din viață. Profesorul universitar doctor Ioan Bogdan a fost și șef în Banca Națională, pe vremea lui Ceaușescu, iar după 1989 a intrat și în Parlament.

”Pe data de 10 februarie 2022, în anul în care se împlinesc 30 de ani de la reînființarea Instituției Supreme de Audit a României, inima primului ei președinte după revoluție a încetat să mai bată.

Născut la data de 11 august 1933 în comuna Câlnic, județul Alba, domnul Ioan Bogdan a urmat o carieră în domeniul economic, absolvind Facultatea de Statistică din cadrul Academiei de Studii Economice din București, încununată cu un doctorat în economie și o carieră de director financiar și director economic în domeniul industrial.

Director al sucursalei Sibiu a Băncii Naționale din 1983, domnul Ioan Bogdan a urmat o carieră politică după anul 1989, fiind ales deputat de Sibiu până în 1992 și conducând comisia pentru buget, finanțe și bănci din Parlamentul României. Începând cu acest an a avut un rol crucial în calitate de președinte al Curții de Conturi în procesul de reînființare și reorganizare a uneia dintre cele mai importante instituții din România.

După încheierea mandatului său în anul 1999, domnul Ioan Bogdan a continuat ca profesor la universități din Sibiu și București. Membru titular al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, al Camerei Experţilor Europeni a Uniunii Europene, al Academiei de Ştiinţe din New York şi al Asociaţiei Americane de Ştiinţe Avansate, domnul Ioan Bogdan a fost un reper de elocință și profesionalism, într-o carieră destinată studiului continuu și cercetării științifice.

,,Curtea de Conturi a României pierde în aceste zile pe unul dintre părinții ei fondatori. Domnul președinte Ioan Bogdan a fost unul dintre cei care au făcut posibilă renașterea Instituției Supreme de Audit în România, o instituție puternică, profesionalistă și independentă. Cred că sunt în asentimentul colegilor mei care l-au cunoscut pe acest om cu suflet mare și caracter exceptional atunci când spun că o parte importantă din istoria Curții de Conturi a fost marcată de munca și energia domnului președinte Ioan Bogdan. Dumnezeu să îl odihnească în pace!’’ (Mihai Busuioc, președintele Curții de Conturi).”, arată un comunicat al Curții de Conturi.