MENIU

Doliu uriaș în lumea cinematografiei. A murit o legendă, laureată cu premiul Oscar

DOLIU în sportul românesc. Un campion mondial a murit. Avea 48 de ani

Dramaturgul britanic Sir Peter Shaffer, câştigător al unui premiu Oscar pentru "Amadeus" şi autorul mai multor piese de teatru de referinţă, s-a stins din viaţă luni, la vârsta de 90 de ani, în County Cork, Irlanda, din cauza unei pneumonii şi a complicaţiilor de sănătate datorate vârstei.

În momentul morţii sale survenită la doar câteva săptămâni după aniversarea vârstei de 90 de ani, Shaffer a fost înconjurat de prieteni şi de familie. Sir Peter se afla într-o vizită în Irlanda când a murit, fiind vegheat de nepoata sa Cressida, potrivit declaraţiilor făcute de agentul acestuia, potrivit Reuters.

Născut în Liverpool şi educat în Londra şi la Cambridg, Shaffer a prins avânt în carieră în anul 1954 prin "The Salt Land," dramă de televiziune produsă pentru BBC şi prin comedii precum "The Private Ear" şi "The Public Eye," în ambele apărând Dame Maggie Smith.

Drama sa "Equus" a primit numeroase premii în 1975, inclusiv Premiul Tony pentru cea mai bună piesă, la fel şi piesa de teatru "Amadeus" în 1981. Printre alte piese scrise de Shaffer se numără "Black Comedy", "Lettice and Lovage", "The Royal Hunt of the Sun" şi "Five Finger Exercise".

Shaffer a fost nominalizat la Oscar în 1978 pentru scenariul adaptării cinematografice a piesei "Equus" şi ulterior a primit un premiu Oscar pentru scenariul filmului "Amadeus" in 1985.

Mai multe articole despre:
Oscar dramaturg Amadeus sir peter shaffer