MENIU

DOLIU în presa din România - A murit una dintre vocile emblematice de la EUROPA LIBERĂ

Doliu în televiziune

Zi de doliu în România, după ce una dintre cele mai cunoscute prezentatoare din radio și TV a murit. Ioana Măgură Bernard, una din marile voci ale Radio Europa Liberă, a murit pe 2 august în Statele Unite.

Ioana Măgură Bernard, una din marile voci ale Radio Europa Liberă, a murit pe 2 august în Statele Unite.

Ea a studiat actoria la Institutul de Artă Teatrală și Cultură Cinematografică (IATC, astăzi UNATC) din București. După absolvire, a fost repartizată la Craiova, dar a reușit să se întoarcă la București în 1963, crainică la radio și televiziune.

Între 1964-1968 a fost una din cele mai cunoscute prezentatoare ale Televiziunii, iar momentul de glorie a venit în 1969, când a prezentat a doua ediție a festivalului de muzică „Cerbul de Aur”, de la Brașov, alături de Ștefan Bănică. În același an a fugit în Occident.

A rămas la Europa Liberă până în vara anului 1995, când postul de radio s-a mutat de la München, din Germania la Praga, în Republica Cehă.

Din imaginea televiziunii române, a devenit vocea Europei Libere, a dispărut de pe micile ecrane, a trecut în spatele microfonului, dar a rămas mereu o prezenţă vie în cotidianul a milioane de români.

Statistic vorbind, în ultimii ani ai comunismului, de la microfonul Europei Libere, Ioana Măgură Bernard a ajuns în casele mai multor români, decât orice prezentator de televiziune (audienţa Europei Libere, potrivit cercetărilor de audienţă era de peste 70%), mai menţionează sursa citată.

A fost crainică de ştiri, dar a citit şi scrisori şi documente ale unor disidenţi români şi din alte ţări ale lagărului socialist pe care Radio Europa Liberă le difuza pentru a-i ţine pe români la curent cu mişcările de protest anti-comuniste din acea epocă.

Anunţul a fost făcut de fostul jurnalist al Radio Europa Liberă Liviu Tofan.  

„Ioana Măgură Bernard a murit. Dumnezeu s-o odihnească! Era sigură că se va reîntâlni acolo cu Noel”, a scris Tofan pe pagina sa de Facebook.