MENIU

Doliu în presa din România: Profesorul şi jurnalistul Ferenc Vasas a murit

Jurnalistul Ferenc Vasas, unul dintre mentorii jurnalismului autohton și unul dintre cei mai iubiți și apreciați profesori, de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC), din cadrul Universității București, a murit, joi seară, la 73 de ani, în urma unor complicații postoperatorii. Ferenc Vasas se afla de mai multe zile în comă profundă, informează B365.ro.

"Feri Vasas s-a stins. Ginerele său m-a sunat acum câteva minute. Pe Facebook, niște jurnaliști destoinici îl "omorâseră" pe Feri, încă de dimineață. Feri Vasas mi-a fost primul șef în presă. Aveam 18 ani și lucram la agenția de știri a Tele 7 abc. El m-a învățat să scriu știri, m-a facut albie de porci atunci cand am gresit, m-a laudat cand am reusit vreo margica. Ulterior, m-a presat sa scriu povesti de front si a fost redactorul "Razboaielor mele" si al "Tarii cu un singur gras". In fiecare primavara ma invita sa le vorbesc masteranzilor sai de la Jurnalism. Feri, prietenia ta m-a onorat intotdeauna si a fost dovada ca, din cand in cand, am reusit cate ceva. Sa te odihnesti in pace, prieten drag!", a scris, pe Facebook, jurnalistul Adelin Petrișor.

Ferenc Vasas, unul dintre mentorii jurnalismului autohton, avea o experiență de peste 40 de ani în presă, din care mai bine de 15 și în învățământul superior de jurnaliști. Începand din anul 1998, era cadru didactic asociat la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii (FJSC), din cadrul Universității București. De asemenea, studenții îl puteau găsi la Intact Media Academy, la un minunat curs de tehnici de editare a știrilor de ziar și televiziune.

Ferenc Vasas a fost, pe rând, colaborator în presa locală, redactor şi apoi redactor-şef (inclusiv al departamentului de ştiri locale al TVR), a fost coautor al primului manual de jurnalism din România, dar şi profesor la Universitatea ''Lucian Blaga'' din Sibiu, la Universitatea Româno-Canadiană din Braşov, la FJSC şi la Centrul pentru Jurnalism Independent.

Născut în 1942, la Sfântu Gheorghe, Ferenc Vasas a absolvit Institutul de limbi şi literaturi străine din cadrul Universităţii Bucureşti, promoţia 1966, apoi a studiat jurnalismul într-un curs postuniversitar, între 1970 şi 1971.