MENIU

Doliu în lumea muzicii rock: A murit o legendă

Doliu în lumea muzicii rock: A murit o legendă

Dick Dale, supranumit ''regele chitarei surf'' datorită stilului său muzical deosebit, inspirat, după spusele sale, de sunetele pe care le-a auzit în timp ce plutea pe crestele valurilor, a decedat la vârsta de 81 de ani, a declarat pentru Reuters fostul său basist, Sam Bolle.

Dale, printre ale cărui melodii se numără hit-ul ''Misirlou'', lansat în 1962 şi inclus pe coloana sonoră a filmului ''Pulp Fiction'', a încetat din viaţă sâmbătă noaptea.

Muzica lui Dale a fost una dintre sonorităţile dominante ale culturii ''car-and-beach'' (maşină şi plajă) de la sfârşitul anilor '50 şi începutul anilor '60 în California de Sud.

El a fost considerat creatorul muzicii surf instrumentale şi a exercitat o influenţă majoră asupra a numeroase formaţii şi chitarişti, precum Jimi Hendrix, Beach Boys şi Eddie Van Halen.

Popularitatea muzicii surf s-a estompat în Statele Unite odată cu debutul ''invaziei britanice'' a trupelor rock, însă cariera lui Dale a cunoscut o revigorare în anii '90.

În pofida problemelor sale de sănătate, care l-au urmărit la fiecare spectacol, el a continuat să cânte şi în 2019, în general alături de fiul său, chitaristul şi bateristul Jimmy Dale.

Sursa: publika.md

Mai multe articole despre:
muzică rock doliu Dick Dale