MENIU

DOLIU ÎN LUMEA FILMULUI. A murit cineastul Paul Mazursky, un "Fellini american"

A murit cineastul Paul Mazursky, un 'Fellini american'

Cineastul american Paul Mazursky, de cinci ori nominalizat la Oscar, a murit la 84 de ani, la Los Angeles. 'Era Fellini al nostru american. Ne va lipsi enorm', a scris pe Twitter prietenul său regizorul Mel Brooks, citat miercuri de AFP. A fost 'unul din cei mai talentați regizori și scenariști care au făcut vreodată filme', a adăugat el.

Agentul regizorului, Jeffrey Berg, a confirmat decesul, survenit luni, fără să precizeze cauza. Presa americană a scris că Mazursky a murit în urma unui stop cardiac.

Paul Mazursky a realizat circa 15 filme, comedii dulci-amare ('Moscow upon the Hudson', 1984) sau despre mărire și decadență în viața americană ('Down and Out in Beverly Hills', 1986, cu Nick Nolte și Bette Midler). A fost nominalizat prima oară la Oscar în 1969 pentru scenariul comediei 'Bob & Carol and Ted & Alice', apoi pentru 'Harry and Tonto' (1974), 'Un Unmarried Woman' (1978) și 'Enemies, a Love Story' (1989). A fost nominalizat și la Oscarul pentru cel mai bun film cu 'Un Unmarried Woman'.

Mazursky a interpretat uneori roluri în propriile sale filme, dar și în pelicule ale lui Stanley Kubrick ('Fear and Desire') sau Brian de Palma. Pe micul ecran, a interpretat un mafiot în serialul 'Clanul Soprano' și în serialul burlesc al lui Larry David 'Curb Your Enthusiasm'.

Mai multe articole despre:
Paul Mazursky fellini Paul Mazursky A MURIT