MENIU

Doliu imens în cinematografie. A murit o mare actriță, care a apărut și în filmul „Columna”

Actriţa italiană Antonella Lualdi, care a apărut și în popularul film „Columna”, s-a stins din viață la vârsta de 92 de ani.

În 1968, Antonella Lualdi a interpretat în filmul Columna (regizat de către Mircea Drăgan) rolul Andradei, eroica fiică a lui Decebal, rol în care a realizat o frumoasă creație.

Populara actriță, binecunoscută publicului românesc din multe filme de succes, s-a născut dintr-un tată italian și o mamă de origine greacă.

Atrasă de mirajul cinematografiei, Antonella Lualdi, debutează în 1947, la numai 16 ani, într-un scurt metraj, pentru ca doi ani mai târziu să-și facă remarcată prezența în filmul Signorinella.

Urmează o serie de filme muzicale și melodrame în care chipul ei agreabil devine familiar publicului din Italia. Adevărata consacrare i-o aduce însă filmul Adorabile Creaturi (1952) pentru care regizorul Christian-Jaque a chemat-o în Franța, film care pune în valoare atât farmecul cât și sensibilitatea de pe atunci ale tinerei vedete. Tot în Franța ea avea să realizeze o mare creație în rolul domnișoarei de la Mole, în filmul Roșu și Negru (Le rouge et le noir, 1954, r. Claude Autant-Lara), după Stendhal, partitură în care se dezvăluie o nouă fațetă a talentului ei pentru dramă.

Albă ca Zăpada NU mai visează să fie salvată de prinț! Controverse uriașe în jurul viitorului film Disney - VIDEO

Cariera ei cinematografică se va desfașura paralel atât în Italia, cât și în Franța, unde realizează un număr impresionant de filme, inegale însă ca valoare.

A lucrat la "Canzoni per le strade", perioadă în care l-a cunoscut pe actorul Franco Interlenghi, care îi va deveni soț în 1955. Urmează o perioadă-anii 1950- în care Antonella Lualdi se afirmă, devenind la fel de cunoscută ca și Lucia Bose și Gina Lollobrigida.

Un rol important a fost cel al Mathildei de la Mole, din "Roșu și negru" în 1954, film în care a apărut alături de doi mari actori din acea vreme, Gerard Philippe și Danielle Darrieux.

Cu soțul ei va juca în câteva filme, printre care și "Columna", realizat în România în 1968. Au împreună două fiice: Antonellina, care va deveni și ea actriță și Stella, care a apărut în filmul Top Crack (1967)

În anii șaptezeci și optzeci a avut roluri mici în diverse producții.

Cea mai recentă apariție a fost în serialul Comisarul Cordier (1995-2005) unde a apărut, în zece episoade, în rolul soției lui Cordier.

De ce sunt bananele mereu proaspete în magazine? Trucurile foloste de comercianți ca fructele să reziste timp îndelungat