MENIU

Doctorii au descoperit un tratament-minune! Medicamentul care vine în sprijinul diabeticilor

Cele mai recente date arată că numărul pacienților diagnosticați cu diabet și care se vor confrunta și cu insuficiență renală va crește până la aproximativ 5 milioane de oameni până în 2035, numai în Marea Britanie. Un nou tratament i-ar putea ajuta pe aceștia să se protejeze de această boală, considerată "epidemia secolului 21".

În Marea Britanie, numărul pacienților diabetici care dezvoltă diverse afecțiuni ale rinichilor este în creștere. Costurile din sistemul de asigurări de sănătate depășesc 900 de milioane de lire sterline anual, susțin echipele de cercetători care au venit cu medicamentul-minune.

Cu toate acestea, nu au existat tratamente noi pentru aproape două decenii. Pe lângă creșterea riscului de deces dintr-o serie de afecțiuni cardiovasculare, persoanele care dezvoltă insuficiență renală pot avea nevoie de ședințe regulate de dializă pentru a-și curăța sângele.

Cercetătorii susțin, însă, că au descoperit o substanță-minune, care vine în sprijinul pacienților. E vorba de utilizarea zilnică a unei pastile pe bază de canagliflozin, care reduce cazurile de boli ale rinichilor și risc de deces la persoanele diagnosticate cu diabet, scrie The Independent.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au recrutat 4.401 de pacienți cu diabet zaharat și diverse boli renale, din 34 de țări. Unii dintre ei au primit canaglifozin, alții o pastilă cu efect placebo.

"Ceea ce am arătat este că acest medicament nu numai că protejează persoanele cu diabet zaharat de la dezvoltarea insuficienței renale, dar, de asemenea, le protejează de boli de inimă, insuficiență cardiacă și alte complicații cardiovasculare", a declarat Dr. Meg Jardine, co-autor al studiului.

Care e legătura dintre diabet și bolile de rinichi

Medicii susțin că principala cauză a apariției insuficienței renale este nefropatia diabetică, o boală de rinichi care apare și la cei cu diabet zaharat. Aproape o treime din persoanele cu diabet zaharat dezvoltă nefropatie, arată datele recente.

În interiorul rinichilor există milioane de mici vase de sânge care acționează ca niște filtre în organism. Principala lor utilitate este eliminarea deșeurilor din sânge. La persoanele care suferă de diabet, acest sistem poate fi deteriorat. Nivelurile ridicate de zahăr din sânge fac ca rinichii să filtreze prea mult sânge, ceea ce solicită în exces filtrele.

În cazul bolilor de rinichi, persoanele cu diabet zaharat fac complicații mai mari comparativ cu persoanele care nu suferă de această afecțiune. Pacienții diabetici au și alte afecțiuni medicale, care s-au dezvoltat în timp, cum ar fi hipertensiune arterială, boli ale vaselor de sânge și un nivel crescut al colesterolului. Diabeticii sunt predispuși, de asemenea, la infecții ale vezicii urinare sau leziuni ale nervilor.

Mai multe articole despre:
spitale boli tratament pacienţi